Správy

Zvolen má nový parlament: Členmi sú MLADÍ ľudia, aká je jeho úloha?

Parlament zatiaľ tvorí 13 mladých ľudí a jeho kapacita je 25 členov. Po vzore iných miest, kde už v súčasností fungujú.

Ilustračný obrázok k článku Zvolen má nový parlament: Členmi sú MLADÍ ľudia, aká je jeho úloha?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Zvolen bude mať svoj mládežnícky parlament. Rozhodli o tom poslanci na pondelkovom rokovaní mestského zastupiteľstva. Parlament bude poradným a iniciatívnym orgánom zvolenského mestského zastupiteľstva a tiež primátora mesta. Iniciátormi jeho založenia sú mladí ľudia, s ktorými samospráva v súčasnosti spolupracuje.

Vedúca odboru školstva zvolenského mestského úradu Zuzana Almáši Koreňová uviedla, že parlament zatiaľ tvorí 13 mladých ľudí a jeho kapacita je 25 členov. Dodala, že je to po vzore iných miest, kde už v súčasností fungujú. „Je však možné, že sa počet členov zmení. Odporučili nám, že ideálna skupina pre prácu i koordináciu je 25 ľudí,“ doplnila s tým, že veková hranica je 30 rokov.

Mestských poslancov zároveň v pondelok informovala, že zvolenský odbor školstva podal žiadosť k výzve s názvom Malé partnerstvá cez národnú agentúru Erasmus+. „Je to dvojročný projekt, do ktorého sú prizvané aj partnerské mestá Zvolena, české Prachatice a Slovenský Komlóš v Maďarsku,“ zdôraznila. Podľa nej hlavnou myšlienkou projektu je zriadenie a činnosť mládežníckych parlamentov, dôraz kladú na hlavné priority programu Erasmus+. Sú to inklúzia a rozmanitosť, digitálna transformácia i životné prostredie a boj proti zmene klímy. Patria medzi ne aj účasť ma demokratickom živote, spoločné hodnoty a občianska angažovanosť. Vedúca školstva uviedla, že výsledok by sa mohli dozvedieť v lete. Ak sa projekt vydarí, na fungovanie mládežníckeho parlamentu a pre mesto získajú sumu 60-tisíc eur na dva roky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM