Komunálne voľby

Zvládnu to na 2 stoličkách? Piatich Zvolenčanov zvolili do mestského aj krajského zastupiteľstva

V 25-člennom zvolenskom mestskom zastupiteľstve bude sedieť 20 mužov a päť žien, medzi nimi aj dosluhujúca primátorka Lenka Balkovičová.

Ilustračný obrázok k článku Zvládnu to na 2 stoličkách? Piatich Zvolenčanov zvolili do mestského aj krajského zastupiteľstva
Zdroj: Mesto Zvolen

Z poslancov zvolených v šiestich volebných obvodoch je najviac nezávislých, a to 13. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotných (29. 10.) volieb, ktoré v nedeľu (30. 10.) zverejnil Štatistický úrad SR.

Koho zvolili?

Okrem Balkovičovej budú v zastupiteľstve sedieť aj ďalšie dve nové poslankyne. Sú to kandidátka na post primátorky Zvolena Dominika Árvaiová a aj dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská. Svoj post mestských poslankýň vo Zvolene obhájili Tímea Laššáková a Martina Mészáros Bariaková.

Zmeny nastali v počte poslancov v dvoch zvolenských volebných obvodov. Centrálna zóna-Západ mala päť poslancov, v nadchádzajúcom volebnom období ich bude šesť. Iný počet poslancov bude mať aj obvod Západ-Tepličky a Stráž. Zo siedmich zástupcov obyvateľov ich bude v ďalších rokoch šesť. Dôvodom sú zmeny počtu obyvateľov mesta Zvolen v jednotlivých volebných obvodoch.

Najviac krúžkov od voličov získal vo voľbách poslanec Peter Košík, ktorý s počtom hlasov 1845 svoj post mestského poslanca obhájil. Spolu s ním budú súčasťou zvolenského mestského parlamentu aj kandidáti na post primátora Zvolen. Sú to Jaroslav Stehlík a Matej Snopko, ktorí boli poslancami i v predchádzajúcom volebnom období. Svoje mandáty obhájili napríklad poslanci Ľubomír Zdút-Štastný, Rastislav Karczub, Róbert Orság, Miroslav Kusein a aj Branislav Husár.

O tom, kto bude sedieť na dvoch poslaneckých stoličkách, sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

FOTO: Najzaujímavejšie zábery z volebných miestností
12
Galéria
Zdroj: TASR/Maroš Černý
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM