Stanislav Černák Rôzne

Živec oslavuje 1. výročie: Výmenou živca podporíte projekt mestského parku v Laniciach

Úspešný projekt lokálnej meny živec pokračuje. So živcom je už zrejme oboznámená väčšina Zvolenčanov. Hlavným dôvodom tohto projektu je podpora miestnej ekonomiky. Momentálne vznikol komunitný fond lokálnej meny, ktorým podporia miestne projekty. Vo Zvolene to bude park v Laniciach.

Ilustračný obrázok k článku Živec oslavuje 1. výročie: Výmenou živca podporíte projekt mestského parku v Laniciach
Zdroj: TASR

Lokálna mena živec oslavuje svoje prvé výročie. Živec je doplnková mena, ktorá platí súčasne s eurom a je na euro viazaná. Používa sa nezávisle v dvoch mestách Slovenska: v Bratislave (Bratislavský živec) a vo Zvolene (Zvolenský živec). V prvom roku sa dostalo do obehu až 11 000 živcov.

Živica v spolupráci s dm drogerie markt a Nadáciou Pontis zriadila Komunitný fond lokálnej meny, prostredníctvom ktorého bude môcť od apríla každý Bratislavčan a Zvolenčan podporiť zaujímavé miestne verejnoprospešné projekty.

„Používaním živcov ľudia podporujú domáce prevádzky a lokálnu ekonomiku. Pozývame občanov Zvolena, aby podporili svoje mesto. Čím viac živcov si občania vymenia, tým vyššia suma sa vygeneruje a pribudne do Komunitného fondu lokálnej meny", hovorí koordinátorka projektu Lucia Katonová zo Živice.

Za každý vymenený živec v obehu daruje dm drogerie markt 10 centov. Vo Zvolene sa peniaze investujú do projektu Mestský park Lanice, ktoré budú využijú na úpravu a skrášlenie mestského parku.

Čítajte tiež:

Vo Zvolene vznikne doplnková mena: Živcom sa bude dať platiť vo vybraných obchodoch a bude výhodnejší ako euro!

Vo Zvolene už môžeme platiť vlastnou menou: Kde všade sa dajú používať živce?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM