Rôzne Správy

Ženy s Downovým syndrómom majú zlaté ruky: Koženému odpadu vdychujú nový život, FOTO

Ciele občianskeho združenia Ši a nechaj šiť sú ochrana životného prostredia recykláciou textilu a zapájanie do týchto aktivít ľudí so zdravotným postihnutím.

Ilustračný obrázok k článku Ženy s Downovým syndrómom majú zlaté ruky: Koženému odpadu vdychujú nový život, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Ši a nechaj šiť

Občianske združenie Ši a nechaj šiť pokračuje so svojou činnosťou aj v novom roku. Tvorbou aktivistov zo Sliača vo Zvolenskom okrese sú kožené ľadvinky, okrem toho chcú však aj naďalej organizovať swap oblečenia. Pre TASR to za združenie uviedla Lenka Slavkovská.

Plánujú e-shop

Dodala, že v tomto roku majú v dielni personálne zmeny. „Doterajšiu kolegyňu Veroniku Žbirkovú vymení Agáta Džugan, ktorá začína šiť ľadvinky od februára,“ objasnila s tým, že naďalej sú členmi dve ženy s Downovým syndrómom. Jednou z nich je 32-ročná Andrea Tomíková z Lieskovca v okrese Zvolen. „Najskôr si vyberiem materiál a ľadvinky šijem na šijacom stroji. Sú z kože alebo koženky, používam aj materiál zo starých riflí,“ priblížila pre TASR. Doplnila, že vyrába dámske, pánske, detské ľadvinky i na želanie. „Robili sme aj hračky a na Vianoce som ušila adventný kalendár z látky,“ poznamenala. Do dielne chodieva viackrát do týždňa.

Slavkovská informovala, že po prestávke sa chcú v šití rozbehnúť a na svojej webovej stránke vytvoriť pre záujemcov e-shop. Podľa nej si chcú kúpiť šijací stroj na kožu a v súčasnosti naň sporia. Vlani v novembri zorganizovali v Sliači svoj prvý swap oblečenia. Cieľom bolo dať nepoužívaným a stále zachovaným veciam druhú šancu. „Takto by sme ho chceli pravidelne začať organizovať aspoň raz za tri mesiace,“ povedala. Záujemcovia si za oblečenie i doplnky, ktoré priniesli, mohli ďalšie kusy odniesť domov. Oblečenie, ktoré ostalo, posunulo občianske združenie na sliačsku charitu.

Ciele občianskeho združenia Ši a nechaj šiť sú ochrana životného prostredia recykláciou textilu a zapájanie do týchto aktivít ľudí so zdravotným postihnutím. Poukazovať chcú aj na šírenie osvety v oblasti znečisťovania prírody. Občianske združenie vzniklo v roku 2019.

Zábery z výroby ľadviniek si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Recyklácia textilu a výroba ľadviniek v Sliači
7
Galéria
Zdroj: Ši a nechaj šiť
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM