Vo Zvolene vyčíňa salmonelóza: Z ovocno-tvarohovej žemľovky sa nakazilo až 39 ľudí!
Epidemiológovia zaznamenali vo Zvolene výskyt salmonelózy u zamestnancov viacerých zvolenských firiem. Ako ohnisko nákazy určili ovocno-tvarohovú žemľovku.
V uplynulých dňoch nahlásila praktická lekárka pre dospelých vo Zvolene výskyt gastrointestinálnych ťažkostí u 4 zamestnancov rušňového depa (Cargo Slovakia a.s.), ktorí konzumovali ovocnú tvarohovú žemľovku, informovala o tom hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.
Zatiaľ nakazených 39 ľudí
Ako ďalej uviedla, žemľovka bola pripravená v kuchyni prevádzky zvolenskej firmy Alex. „Epidemiologickým šetrením sa zistilo, že žemľovka bola podávaná aj v jedálni zvolenskej nemocnice, avšak len zdravotníckemu personálu v počte 50 porcií, ďalej vo výdajni stravy rušňové depo Zvolen (19 porcií) a v reštaurácii Alex, (20 porcií), vo firme Wusam 8 porcií, a 3 porcie zamestnancom samotnej kuchyne, kde sa žemľovka pripravovala. Celkový počet vydaných porcií dosiahol stovku, čo predstavuje vlastne aj počet exponovaných osôb,“ doplnila.
Klinické príznaky niektorých konzumujúcich zamestnancov týchto firiem boli bolesti v bruchu, hnačky a zvracanie a teploty. Počet chorých k dnešnému dňu je zatiaľ 39, z toho je 18 zamestnancov nemocnice, 19 z rušňového depa Zvolen a z reštaurácie Alex dvaja.
Za všetko môže žemľovka
Epidemiológovia za faktor prenosu nákazy určili spomínanú ovocno-tvarohovú žemľovku. „Z celkového počtu chorých je 15 hospitalizovaných na infekčnom oddelení banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice a traja v Nemocnici Zvolen,“ objasnila Tolanyová.
Laboratórnymi vyšetreniami odobratých vzoriek bola v 18 prípadoch potvrdená Salmonella enteritidis. V kuchyni Alex vykonali epidemiológovia RÚVZ Zvolen okamžite príslušné opatrenia. „Odobrali vzorky žemľovky, vykonali stery z prostredia, pracovníci tamojšieho oddelenia hygieny výživy vykonali ďalšie predpísané šetrenie a urobili záznam o štátnom zdravotnom dozore,“ povedala hovorkyňa RÚVZ a pokračovala, „Odobrali tiež 45 ks vajec zo šarže, ktorá bola použitá na prípravu žemľovky. Tieto skutočnosti oznámili aj Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe vo Zvolene, ktorá začala ihneď šetrenie a urobila opatrenia priamo na farme. Zvyšok vajec rovnakej šarže rozhodnutím pozastavili.“
Všetkých zamestnancov, manipulujúcich s požívatinami, odoslali na mimoriadnu lekársku prehliadku, spojenú s vyšetrením stolice na bakteriologické vyšetrenie. V epidemiologickom šetrení sa naďalej pokračuje.
Foto: ilustračné