Tomas Gemza Rôzne

Vo Sv. Antone pripravujú súpis všetkých pamätihodností

Súpis pamätihodností, ktorý by mal obsahovať všetky dostupné informácie o architektúre, osobnostiach či názvosloví obce Svätý Anton v okrese Banská Štiavnica, pripravuje tamojšia obecná samospráva.

Údaje budú slúžiť nielen pre obec pri projektoch záchrany historických budov, ale aj samotným obyvateľom na to, aby napríklad vedeli ako by mali postupovať pri rekonštrukciách svojich pôvodných domov.

„Na publikáciu, na ktorej sa budú podieľať najmä pamiatkari, sme získali 2700 eur z Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR,“ povedal TASR starosta Jozef Baranyai. K dispozícii by mala byť už na konci tohto roku.

V obci sa nachádza viacero pamiatok, ktoré súvisia napríklad s baníctvom, architektúra niektorých je často osobitá, prispôsobovala sa totiž protitureckým nájazdom. V dedine sa napríklad nachádza aj asi 110 pôvodných dedinských domov. To všetko by sa malo dostať na jeden zoznam aj s podrobným opisom.

Obec, známa najmä barokovo-klasicistickým kaštieľom a celoslovenskými oslavami poľovníkov Dni sv. Huberta, má v súčasnosti asi 1200 obyvateľov. V uplynulých rokoch zaznamenávala stále väčší záujem našincov i cudzincov o kúpu pôvodných dedinských domov. Ľudia vyhľadávajú dedinu najmä pre jej polohu v blízkosti starobylej Banskej Štiavnice.

Pôvodne dedinské obydlia vlastnia najmä obyvatelia okresného mesta. Druhou najpočetnejšou skupinou sú Bratislavčania. Viacerí z nich odišli z dediny do hlavného mesta ešte v 70. a 80. rokoch uplynulého storočia a teraz sa do rodičovského opäť vracajú.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM