Martin Károly Rôzne

Vianoce v novom pre 28 rodín

Neskrývanú radosť sme zaznamenali hneď prvý decembrový deň v očiach niekoľkých desiatok ľudí, ktorí tohtoročné Vianoce zažijú už v nových bytoch.

Spolu 28 nájomných bytov medzi nich rozdelilo Mesto Zvolen v areáli bývalých Hronských kasární v lokalite Unionka.

Sme radi, že konečne môžeme slušne bývať,“ prezradila nám Jaroslava Didiová, rozhliadajúc sa po jednoizbovom byte na prízemí, ktorý bude obývať so svojím druhom Pavlom Machom. „Ešte lepšie by bolo, keby sme mohli bývať o poschodie vyššie, tam je taký istý byt, ale s veľkým balkónom. No i tu nám bude určite dobre.“ V spomínanom byte na poschodí nás vítal Ladislav Birdáč, ktorý pozval k sebe aj primátora Miroslava Kuseina. „Prišiel som sem z mestskej časti Zolná a tam som veru takého bývanie nepoznal,“ prezradil nám. „Už teraz sa teším, ako tu prežijem Vianoce a pozvem sem kamarátov.

Nájomné v jednotlivých bytoch závidí od rozlohy a počtu izieb. Ako nám povedal primátor Miroslav Kusein pohybuje sa od 120 do 210 eur na mesiac. Celkové náklady na vybudovanie 112 bytov bežného štandardu dosiahli sumu viac ako 4 milióny eur. Časť z nich uhradilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, časť prišla z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a z vlastnej kasy prispelo i Mesto Zvolen.

Areál bývalých kasární predstavoval v zmysle Územného plánu mesta Zvolen plochu osobitného určenia, keďže pôvodne slúžil vojsku. Mesto ho získalo bezodplatne z majetku štátu v roku 2008. Na základe urbanistickej štúdie, ktorá riešila adaptáciu areálu na zmiešané územie občianskej vybavenosti a bývania, Mesto Zvolen upravilo územný plán a začalo s bytovou výstavbou. Ide o rekonštrukciu viacerých existujúcich objektov na nájomné bytové domy. Tá bude pokračovať ďalej spolu s budovaním objektov občianskeho vybavenia. Prvé rekonštruované byty odovzdalo Mesto Zvolen nájomníkom v roku 2010 – išlo o 23 bytových jednotiek nižšieho štandardu. V najbližšom období bude nasledovať odovzdávanie ďalších už zrekonštruova­ných bytov.

Text, foto a video: Martin Mázor

[color=#ff0000]­Súvisiaci článok a video [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.120188_Vo-Zvolene-odovzdali-28-bytov.77]Vo Zvolene odovzdali 28 bytov[/link]

Vianoce v novom pre 28 rodín
1
Galéria
Byty II
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM