Stanislav Černák Rôzne

Ukuchtili francúzsku špecialitu: Zvolenskí študenti si vyskúšali, aké je to nakrúcať reláciu o varení

Študenti Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu vo Zvolene si vyskúšali naozaj originálne vyučovanie francúzskeho jazyka. Vybraní žiaci skúsili, aké to je počas nakrúcania populárnych relácií o varení a pripravili francúzsky dezert.

Ilustračný obrázok k článku Ukuchtili francúzsku špecialitu: Zvolenskí študenti si vyskúšali, aké je to nakrúcať reláciu o varení
Zdroj: Dnes24.sk

Francúzsky jazyk sa na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu vo Zvolene vyučuje od školského roku 2009/2010. Prvá trieda, ktorá si vybrala francúzštinu ako druhý cudzí jazyk, bola trieda študijného odboru hotelová akadémia a o rok neskôr k tejto triede pribudli ďalší dobrovoľníci, opäť žiaci študijného odboru hotelová akadémia.

Jazyk spolu s odbornosťou

„Vyučujúce francúzskeho jazyka sa snažia vytvárať na hodinách prostredie, kde sa jazykové kompetencie žiakov snúbia s odborným kontextom. Keďže práve odbornosť a praktické zručnosti spoločne s kvalitným jazykovým portfóliom robia zo žiakov našej školy konkurencieschop­ných jedincov, príležitostí, ktoré podporujú rozvoj potrebných kompetencií nikdy nie je dosť,“ uviedla profesorka školy Michaela Maďarová.

Jednou z takýchto príležitostí bola aj aktivita s názvom Francúzska kuchyňa pre všetkých. Išlo o malý projektový zámer zorganizovaný s finančnou podporou projektu KomPrax – Kompetencie pre prax. Michaela Maďarová sa so skupinkou vybraných žiakov z IV. a V.K triedy rozhodla využiť znalosti cudzieho jazyka v praxi.

Francúzska pochúťka

„Keďže gastronómia je súčasťou štúdia odboru hotelová akadémia, rozhodnutie padlo na prípravu tradičného francúzskeho dezertu Crème brûlée, ktorý je celosvetovo obľúbený,“ vysvetlila Maďarová. Na konci januára sa tak priestormi školy šírila krásna vôňa vanilky a karamelu. V praktickej učebni odboru kuchár sa však okrem krásnych vôní rozliehal aj smiech, ktorý bol nevyhnutnou súčasťou natáčania video receptu spomínaného dezertu.

Ako v reláciách o varení

Vybraní žiaci sa totiž zhostili zodpovednej úlohy moderátorov a kuchárov v jednom. Vyskúšali si, aké to je počas nakrúcania populárnych relácií o varení. „Všetko pravdaže prebiehalo vo francúzštine,“ ozrejmila profesorka z tejto školy. Tomuto zaujímavému dňu však predchádzala príprava v podobe výberu vhodného receptu, následného prekladu a rozdelenia úloh v pracovnom tíme, ako aj nákupu surovín potrebných na zhotovenie tejto dobroty.

Ďalším cieľom tohto malého projektu bolo vytvoriť pracovné listy, ktoré sa použili a budú sa využívať na hodinách francúzskeho jazyka ako sprievodné dokumenty k vzniknutému video receptu. „Žiaci, ktorí mali možnosť pracovať s vytvoreným učebným materiálom, si hodinu pochvaľovali a ocenili jazykovú pripravenosť, ale najmä odvahu predviesť štipku hereckého talentu svojich spolužiakov pred kamerou. Všetci žiaci sa zhodli, že podobných príležitostí, ako si rozvíjať slovnú zásobu v odbornom kontexte, by mohlo byť v budúcnosti ešte viac,“ dodala Maďarová.

Foto: archív školy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM