Martin Károly Rôzne

Tóny hraté srdcom - Postludium

Banská Štiavnica - Základná umelecká škola v Banskej Štiavnici, ktorá sídli v historickom dome na Námestí sv. Trojice je známa svojimi aktivitami aj mimo svojho regiónu. Ostatným riaditeľom banskoštiavnickej Základnej umeleckej školy bol Pavol Macák

Pavol Macák bol človek obľúbený mnohými nielen svojimi spolupracovníkmi, či žiakmi, ale aj medzi obyvateľmi bývalého kráľovského mesta. Aj ako kapelník a trubkár „Sitňanky“. – jednej z najstarších dychových hudieb na Slovensku, aj v zahraničí reprezentoval hudobné a kultúrne cítenie našej krajiny. Bol veľmi obľúbený pre svoju nezištnú a veselú povahu. Celý región preto šokovala správa, že sa práve v deň svojich narodenín rozhodol pre dobrovoľný odchod z tohto sveta výstrelom zo strelnej zbrane priamo do srdca. Na jeho počesť sa viacerí organizátori rozhodli v druhú aprílovú sobotu uskutočniť spomienkový koncert na počesť tohto výnimočného človeka.

Zaplnený tzv. Slovenský kostol, čiže kostol Svätej Kataríny hneď pod ZUŠ ovládla zvláštna smútočno slávnostná atmosféra. V laviciach sedeli nielen predstavitelia mesta, poslanci, učitelia a žiaci, ale aj mnohí priatelia a známi Pavla Macáka, ktorého portrét po celý čas koncertu svietil na plátne pri oltári.

Dvojhodinový mimoriadne emotívny koncert otvorila dychová hudba Sitňanka skladbou A. Bilka „Cudzinec na pobreží“. Nie je potrebné vymenovať tu všetkých účinkujúcich. Všetci totiž hrali, spievali a recitovali zo srdca, ich odmenou bol pocit spolupatričnosti. Hodno však určite spomenúť bravúrny výkon speváčky Barbory Legényovej, prednes veľmi dramatickej skladby „Postludium“ so zborom a orchestrom pod vedením dirigenta a učiteľa M. Jánošíka. Jedným z vrcholov bolo aj vystúpenie aj medzinárodne známeho violončelistu, Eugena Procháca so sprievodom akordeónistu Raymunda Kákonyho, známych aj z európskeho festivalu Cap a L ´Est, ktorý sa pravidelne koná v Banskej Štiavnici.

Ako mi prezradila Irena Chovanová, známa štiavnická klaviristka a učiteľka ZUŠ, tento koncert sa uskutočnil vďaka spolupráci viacerých subjektov i donátorov. Tiež sa uvažuje o pravidelnom konaní práve tohto koncertu, venovaného pamiatke Pavla Macáka.

aap foto: Lubo Lužina

Macak
37
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM