Nicole Regecová Rôzne

Spoveď zvolenskej tanečníčky trénujúcej Angličanov: Pokiaľ ľudia chcú, ide to ľahko

Etel Kočišová (21) sa kvôli tancu nacestovala viac než dosť. Čím podľa nej prekvapuje zvolenská tanečná scéna ľudí a v ktorej krajine si túži zatancovať? Viac prezradila v rozhovore!

Ilustračný obrázok k článku Spoveď zvolenskej tanečníčky trénujúcej Angličanov: Pokiaľ ľudia chcú, ide to ľahko
Zdroj: Etel Kočišová

Zvolenčanka Etel Kočišová (21) sa venuje najmä tanečným štýlom street dance a dancehall. Kvôli tanečným súťažiam či sústredeniam už precestovala nie len celé Slovensko, ale aj množstvo zahraničných krajín. Na univerzitnej škole v Anglicku učí street dance a o rok sa chystá za tancom až na Jamajku.

Etel spolu so svojou skupinou Crew Missy Fellaz na Slovensku hrdo reprezentuje mesto pod Pustým hradom. Priznáva, že množstvo ľudí zostane milo prekvapených, keď následne zistí, že aj vo Zvolene je rozvinutá tanečná scéna.

Tancuješ radšej sólo alebo v rámci skupiny?

Určite v skupine. Keď tancujú spolu viacerí ľudia, každý vie niečo iné a navzájom sa môžu obohatiť, inšpirovať veľa vecí naučiť. Aj na tréningoch je väčšia sranda a vieme sa namotivovať. Občas keď trénujeme tri hodiny a ja už nevládzem, ale vidím, že ostatní ešte idú, vyhecujem sa a tancujem o chvíľu dlhšie.

Teraz už na tréningoch nemám žiadneho trénera, ktorý by mi vravel čo, kedy a ako tancovať. Keď som len začínala, potrebovala som trénera, lebo som nemala dosť skúseností. No už som si našla som si svoj systém. Sólo na tréningoch som vtedy, keď si potrebujem niečo vydrilovať. Čo sa týka vystúpení, v skupine je to vždy zaujímavejšie.

So skupinou Crew Missy Fellaz vystupujete po celom Slovensku a reprezentujete naše mesto. Aké reakcie počúvaš na Zvolen?

Väčšinou sú ľudia príjemne prekvapení, že vo Zvolene je nejaká tanečná scéna. Väčšina tanečníkov na Slovensku je z Bratislavy, Košíc, Žiliny a Nitry. Keďže Zvolen je malé mesto a nie je tu prístup k lekciám s takými ľuďmi, často napríklad Bratislavčania neočakávajú, že by nejaké Zvolenčanky mohli byť na takej úrovni na akej sme. Ale všetko sa dá keď sa chce.

Vo Zvolene je veľa miest, kde sa dá trénovať. Je to relatívne blízko do Bratislavy alebo Viedne. Čiže cestovať za workshopmi sa dá. Hlavne vo Zvolene je veľmi veľa šikovných tanečníkov. Len sa treba dostať viac do povedomia. Chalani zo Stred Crew odviedli dobrú prácu čo sa týka breakingu. Teraz už len ostáva trochu pretlačiť zvolenský street dance.

Sama učíš street dance v Anglicku. Je náročné trénovať ľudí?

Vždy je náročné niekoho niečo naučiť. Ale pokiaľ ľudia chcú a baví ich to, neberú tanec len ako krúžok na spestrenie popoludnia, vtedy sa učí ľahko. Iné je, keď tam nie je chuť. Keď som robila choreografku v lete v Taliansku, mala som za úlohu natrénovať choreografiu s dvadsiatimi animátormi. Z toho boli tanečníci dvaja a ostatní to robili z donútenia. Bolo to, ako sa vraví, o držku. No to bola skôr výnimka.

V Anglicku učím začiatočníkov v univerzitnej tanečnej škole. Tam sa hlásia študenti, ktorí chcú niečo nové vyskúšať a zabaviť sa. Náročné je len to, že učenie ide pomaly. Ale pokiaľ dostávam naspäť energiu, ktorú odovzdám, tak sa mi trénuje ľahko a s radosťou.

Spomínaš množstvo tanečných štýlov. Aký je rozdiel medzi street dance, hip hop a dancehall?

Hip hop je kultúra, ktorá vznikla v USA v 70. rokoch. Skladá sa zo štyroch elementov – Mcing (predchodca rapu), graffiti, DJing a breaking (break dancing). Street dance je pomenovanie pre tanečné štýly, ktoré vznikali kvázi “na ulici”. Napríklad locking, popping, house dance a aj ten hip hop. Tieto tanečné štýly vznikli prirodzenou cestou v komunite ľudí – buď v kluboch, na párty či aj na tej ulici. Dancehall pochádza z Jamajky a je to hudobný žáner, tanečný štýl a vlastne taktiež životný štýl.

Ty sa tiež chystáš na Jamajku. Čo tam budeš robiť?

Ak to vydá, pôjdem budúcu zimu. Budem tancovať a učiť sa od pravých Jamajčanov. Chcem sa priblížiť kultúre.

Vďaka tancu si precestovala kopu krajín. Spomenieš si na nejakú vtipnú príhodu zo súťaže či sústredenia?

Vtipných príhôd je strašne veľa. Môj celý tanečný život je jedna vtipná príhoda za druhou. Ale môžem vypichnúť čerstvú story. V auguste na Hip Hop Kempe som sa dala do reči s jedným chlapcom a spýtala som sa ho, či sa prišiel len tak zabaviť na festival. Vysvitlo, že to bol DJ, ktorý tam hral a bol pozvaný ako VIP Artist. Stane sa (smiech).

Tancuješ aj battle. To je forma tanca dvoch tanečníkov, ktorí vystupujú proti sebe a snažia sa dokázať, kto je lepší. Nemáš strach, keďže nikdy nevieš, čo ťa čaká?

Takto nejako som si battle vysvetľovala aj ja. Vždy som mala obrovský strach z toho, čo ak budem úplne zlá a budú sa mi smiať. Potom mi ale bolo vysvetlené, že battle je skôr “exchange”, kde ukážeš čo vieš. A je to pravda. Občas mi naozaj nevydá a nie som spokojná so vstupom, ale to je ten risk. Treba sa cez to preniesť a hlavne sa nebáť ísť do battle-u.

Fotografie z vystúpení mladej tanečníčky nájdete v našej galérii!

Čítajte tiež:

Zvolenčanka, ktorá oblieka modelky: Chcem robiť pre ľudí, ktorí sa neboja byť iní

VIDEO SERIÁL: Zvolenský tréner radí. Precvičte si chrbát šikovnými cvikmi

Vystúpenia zvolenskej tanečníčky Etel v OBRAZOCH
21
Galéria
Zdroj: Etel Kočišová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM