Správy

Slovenská obec sa pasuje s PROBLÉMOM: Zvoliť tam starostu vôbec nie je ľahké

Bez toho, aby naposledy prešiel riadnymi voľbami, ťahá súčasný starosta obec už piate volebné obdobie.

Ilustračný obrázok k článku Slovenská obec sa pasuje s PROBLÉMOM: Zvoliť tam starostu vôbec nie je ľahké
Foto: Monika Hanigovská / Zdroj: Dnes24.sk

V malej obci Michalková v okrese Zvolen sa po nezáujme o stoličku starostu a o poslanecké miesta vo vlaňajších komunálnych voľbách, ktorý sa zopakoval aj pri doplňujúcich voľbách tento rok v marci, predsa len našli niekoľkí kandidáti. V doplňujúcich voľbách, ktoré budú 9. septembra, sa rozhodol kandidovať doterajší starosta Ján Parobok a na tri miesta poslancov budú traja kandidáti.

Piate volebné obdobie

Ako Parobok uviedol pre TASR, bez toho, aby naposledy prešiel riadnymi voľbami, ťahá obec už piate volebné obdobie. Vyplývalo mu to totiž zo zákona, keďže vlani sa za starostu nikto neprihlásil, a tak úrad musí viesť do zvolenia novej hlavy obce predošlý starosta.

K situácii v obci bez riadne zvolenej samosprávy, keď hrozilo pričlenenie k Zvolenu, zvolal Parobok minulý rok stretnutie občanov. Ako povedal, ľudia sa prikláňali k tomu, aby si správu obce vykonávali sami.

„Nikto sa však nechcel tejto úlohy zhostiť,“ podotkol.

Po tom, ako sa im podarilo zrealizovať niekoľko projektov, opravila sa napríklad cesta a vo výhľade je aj napojenie na optickú sieť, sa doterajší starosta rozhodol predsa len kandidovať. V rozhodnutí mu však pomohli aj noví obyvatelia, ktorí sa tam v poslednom období prisťahovali a začali sa zaujímať o veci verejné. Z nich dvaja súhlasili, že budú kandidovať ako poslanci a pridal sa tiež jeden doterajší poslanec.

Viac o tom, prečo je práca starostu v tejto obci tak neatraktívna, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM