Nicole Regecová Iné športy

SERIÁL: Zvolenský tréner radí. 4 cviky s vlastnou váhou

Chceli by ste sa viac hýbať či začať cvičiť, ale neviete ako na to? Zvolenský tréner Rudo vám poradí, ako správne a efektívne trénovať. Skúste si cviky, ktoré zvládne každý.

Ilustračný obrázok k článku SERIÁL: Zvolenský tréner radí. 4 cviky s vlastnou váhou
Zdroj: Archív Rudolf Gallas

Rudo Gallas je zvolenský tréner, o ktorom ste už u nás mohli čítať. Porozprával príbehy, ktoré píše sama posilňovňa. Naposledy odporučil 5 tipov pre zdravé raňajky. Tentokrát vám Rudo prezradí a ukáže 4 cviky s vlastnou váhou. Správne prevedenie všetkých cvikov nájdete v galérii.

„Pri týchto cvikoch s vlastnou váhou zapojíme všetky partie tela. Môžu sa použiť pred tréningom na zahriatie, ale aj ako samostatná tréningová jednotka. Počet opakovaní si po čase môže každý určiť sám. Pre začiatočníkov odporúčam 3–4 série po 10 opakovaní. Pri každom cviku dbajte na to, aby stred tela, spodné kríže a brucho boli spevnené,“ vysvetľuje Rudo.

Cvik č. 1: Panák

Začneme súnožne a súpažne, hľadíme vpred. S výdychom poskočíme do rozpaženia a roznoženia. Zostaneme na špičkách a potom sa vraciame naspäť. Pozor na spevnené bruško a chrbát. Pri skoku od seba vydychujeme, pri skoku naspäť sa zas nadýchneme.

Cvik č. 2: Bežkár

Jednu ruku upažíme hore, do kríža s vykročenou nohou. Skáčeme, pričom striedavo meníme ruku a nohu – vždy do kríža. V nohách môžeme ísť mierne do pokrčenia. Dýchame ako pri cviku Panák.

Cvik č. 3: Angličáky

Z rovného postoja ideme ako keby do drepu. Dotkneme sa zeme a skočíme dozadu – do kliku na zem. Potom tým istým štýlom vyskáčeme naspäť. Dôležité je, aby obidve nohy išli dozadu naraz. Dýchanie si môžeme rozfázovať – keď ideme do drepu bude nádych, pri odraze dozadu výdych, naspäť smerom hore zas nádych a výdych. Začiatočníkom stačí pri angličákoch iba 5 opakovaní.

Cvik č. 4: Rúčkovanie

Stojíme a následne ideme do predklonu. Ruky dáme na zem a rúčkujeme. Rúčkovaním sa aj vrátime do pôvodného postoja. Kto má problém so šľachami, môže mať mierne pokrčené nohy.

Správne prevedenie všetkých cvikov nájdete v galérii.

Čítajte tiež:

Bojovník MMA zo Zvolena v ROZHOVORE: Bojím sa jedine prehry, nie bitky

Akčná zvolenská kaderníčka v ROZHOVORE: Chodím na strelnicu, jazdím na motorke a trénujem box!

FOTO: Cviky s vlastnou váhou od zvolenského trénera
11
Galéria
Zdroj: Archív Rudolf Gallas
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM