Jakub Forgács Rôzne Správy

Psy, ktoré vo Zvolene nemajú páru: Už ste stretli takéto plemená?

Zvolenčania chovajú tisíce psov, ktorí sú ich vernými spoločníkmi. Nájdu sa medzi nimi však aj poriadne nevšedné plemená, ktoré u nás doslova nemajú páru.

Ilustračný obrázok k článku Psy, ktoré vo Zvolene nemajú páru: Už ste stretli takéto plemená?
3
Galéria
Zdroj: TASR

Aktuálne údaje špecializovaného portálu egov.zvolen.sk hovoria o 2062 evidovaných psoch vo Zvolene. Prednedávnom sme vás informovali aj o tom, na ktorých uliciach v meste je ich evidovaných najviac. Teraz sme si posvietili na plemená.

Prevládajú kríženci

Asi nikoho neprekvapí fakt, že najväčšiu skupinku psích miláčikov tvoria kríženci. Druhá priečka patrí Yorkshirskému teriérovi a tratia Nemeckému ovčiakovi. Pozrite si aj celú TOP 10!

Čo však nevšedné plemená psov, ktoré sa v našich končinách príliš často nevyskytujú? Niekoľko psov prihlásených vo Zvolene je totiž v rámci svojho plemena jediným zástupcom v našom meste. A práve spomedzi nich sme vybrali rovnú trojicu takých, ktoré rozhodne môžu vzbudiť pozornosť.

3 nevšedné plemená

V našom meste má svoj domov aj jeden Pyrenejský horský pes (foto č. 1 v galérii). Je príbuzný európskych bielych strážnych mastifov ako napríklad maďarský kuvas či slovenský čuvač. Tento horský pes patrí k najstarším plemenám Pyrenejského polostrova. Husté osrstenie ho dokonale chráni pred nepriaznivou klímou. Pes má milú priateľskú povahu. Voči nepriateľsky naladeným votrelcom neváha zakročiť. Na zadných nohách má dvojité vlčie pazúriky, ktoré mu uľahčujú pohyb v zasneženom teréne.

Ďalším "unikátom je Šeltia (foto č. 2 v galérii), ktorej domovom sú Shetlandské ostrovy, kde bola po storočia využívaná k paseniu a stráženiu stád oviec. Je zrejmá blízka príbuznosť s kóliou, pričom je považovaná za jej zakrpatenú formu, i keď v nej zrejme koluje krv aj pôvodných keltských ovčiakov. Drsné podnebie ostrova ovplyvnilo jej malý vzrast, rovnako ako i iných, tu žijúcich zvierat. Ako pracovný pes sa dnes využíva len výnimočne, je však nielen obľúbeným domácim psom a spoločníkom, ale taktiež výborným strážcom.

Do trojice nevšedných psíkov sme zaradili aj Peruánskeho naháča (foto č. 3 v galérii). Ide o elegantného a štíhleho psa, ktorého výzor vyžaruje rýchlosť, silu a harmóniu, nikdy nesmie pôsobiť hrubo. Hlavným znakom plemena je chýbajúca srsť na celom tele. Ďalšou zvláštnosťou je takmer vždy sa vyskytujúci neúplný chrup. Naháč má ušľachtilú povahu, k členom rodiny je prítulný, voči cudzím rezervovaný, je živý, pozorný, dobrý strážca.

Pozrite si fotky spomínaných psíkov v našej galérii! :)

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Nevšedné plemená psov vo Zvolene
3
Galéria
Zdroj: pixabay
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM