Rôzne

Program, približujúci históriu Detvy: Na pódium priviedol 499 účinkujúcich

Až 499 účinkujúcich sa v priebehu 90 minút zišlo na jednom pódiu v rámci veľkovýpravného programu Detvani, Detvani...

Ilustračný obrázok k článku Program, približujúci históriu Detvy: Na pódium priviedol 499 účinkujúcich
Zdroj: TASR

Ten bol súčasťou 53. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve. Prakticky všetky aktuálne fungujúce folklórne umelecké súbory z mesta vzdali poctu Detve, ktorá si tento rok pripomína 380 rokov od svojho založenia.

Spevom, tancom a hudbou

„Svoj vzťah k mestu vyrozprávali účinkujúci prostredníctvom spevu, tanca a hudby. Scénický program k jubileu Detvy vytvorili spolu detské folklórne súbory, mládežnícke súbory Podpoľanec i Detva, Folklórna skupina Detvani, jubilujúca dychová hudba, domáce ľudové hudby a ďalší účinkujúci v zrelom i staršom veku,“ uviedla hovorkyňa Mestského úradu v Detve Zuzana Vrťová.

Námet programu vymyslela Anna Ostrihoňová, scenáristom a režisérom bol Jozef Kulišiak. Program Detvani, Detvani… ukázal Detvu v kontexte s jej tradíciami a počinmi, ktorými vstúpila do povedomia širokej verejnosti. Priblížil ju však aj ako mesto, ktoré má stále čo ponúknuť aj súčasníkom.

Folklórne bohatý región

Detva a Podpoľanie je v rámci Slovenska jedným z najbohatších folklórnych regiónov. Detvania so svojím folklórom získali obdiv a uznanie už na 1. Národopisnej výstave českoslovanskej v Prahe v roku 1895. Vystúpenie skupinky šiestich mužov a troch žien sa považuje za vôbec prvé uvedenie folklóru Detvy na scéne. Jedinečnou udalosťou, ktorá vstúpila do povedomia širokej verejnosti, boli aj oslavy 300. výročia založenia Detvy v roku 1938. Na ne nadviazali aj zakladatelia Folklórnych slávnosti pod Poľanou, ktoré Detva organizuje nepretržite už vyše polstoročia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM