Stanislav Černák Hokej

Pred štartom štvrťfinálovej série s Popradom: Vo vyraďovacích bojoch vždy úspešnejší Zvolen

Hlavnou témou číslo jedna začína byť hokejové play-off. Pozreli sme sa na zaujímavé štatistiky. Kto je favoritom série medzi Zvolenom a Popradom?

Ilustračný obrázok k článku Pred štartom štvrťfinálovej série s Popradom: Vo vyraďovacích bojoch vždy úspešnejší Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk

Z historického pohľadu ale i tabuľkového postavenia je v tohtoročnom štvrťfinále extraligovej play off mimoriadne zaujímavá séria medzi hokejistami štvrtého HKM Zvolen a piateho HK Poprad. Za 22 ročníkov vyraďovacích bojov najvyššej domácej súťaže narazia na seba už piatykrát, pričom všetky doterajšie série ovládol Zvolen. Vzájomné zápasy z prebiehajúcej sezóny zasa vravia v prospech Popradu.

Podtatranci sa raz tešili z triumfu pod Pustým hradom a vo všetkých troch prípadoch na domácom ľade, hoci v dvoch z nich muselo o víťazovi rozhodnúť predĺženie, respektíve nájazdy. Oba tímy sa držali počas celej sezóny v hornej polovici tabuľky a dokonca v niektorých častiach súťaže atakovali aj tie najvyššie priečky. Poprad sa držal prevažne na víťaznej vlne, no z uplynulých štyroch duelov základnej časti prehral tri a stratil krok s Nitrou a Banskou Bystricou. Ako sa následne ukázalo, pomohlu to aj Zvolenu, ktorý sa napokon prepracoval štvrtú priečku. Začína teda doma a v prípade potreby bude mať divákov na svojej strane aj v rozhodujúcej siedmej bitke.

Tromfom hokejistov spod Pustého hradu by mal byť okrem stálej brankárskej jednotky Mareka Šimka aj Kamil Brabenec. Skúsený český matador so 63 bodmi (17+46) ovládol produktivitu po dlhodobej fáze extraligy. Ďalším veľkým esom trénera Josefa Tureka je Radovan Puliš, ktorý s 30 gólmi predbehol v tabuľke najlepších strelcov aj nitrianskeho topkanoniera Romana Tománka. Poprad sa opätovne bude spoliehať na skúsenosti extraligového rekordéra Arneho Krotáka, pre ktorého to bude jedenásta play off v drese Popradu a celkovo pätnásta v ére extraligovej samostatnosti. Okrem neho má tréner Milan Jančuška k dispozícii aj produktívneho krídelníka Tomáša Sýkoru (24+23) či brankára Matúša Kostúra s 26 odchytanými víťaznými duelmi vrátane šiestich shutoutov.

Naposledy sa v play off obaja súperi stretli v sezóne 2002/2003, Zvolen si vo štvrťfinále poradil s Popradom 4:0. Tri roky predtým bojovali spoločne v každom semifinále o účasť v boji o titul. Kamzíci dokázali vzdorovať len v ročníku 1999/2000, keď prehrali 2:3 na zápasy. V ostatných dvoch to bola jasná záležitosť Zvolena v podobe ćelkových výsledkov 3:0 a 4:0 v sériách.

Zvolen – Poprad v play off:

1999/2000, semifinále: Zvolen – Poprad 3:2

2000/2001, semifinále: ZVolen – Poprad 3:0

2001/2002, semifinále: Zvolen – Poprad 4:0

2002/2003, štvrťfinále: Zvolen – Poprad 4:0

Vzájomné zápasy z tejto sezóny z pohľadu Zvolena: 5:3 (d), 2:5 (v), 2:4 (d), 1:2 pp (v), 3:2 (d), 2:3 pp a sn (v)

Kompletný program štvrťfinálovej série:

  1. zápas, 2. marca: Zvolen – Poprad
  2. zápas, 3. marca: Zvolen – Poprad
  3. zápas, 6. marca: Poprad – Zvolen
  4. zápas, 7. marca: Poprad – Zvolen

prípadne

5. zápas, 9. marca: Zvolen – Poprad

6. zápas, 11. marca: Poprad – Zvolen

7. zápas, 13. marca: Zvolen – Poprad

Foto: ilustračné (www.facebook.com/hkmzvolen)

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM