Baculík Tomáš Rôzne

Pamätnú tabuľu s reliéfom plukovníka Georgesa Barazera de Lannuriena (1915 - 1988) odhalia v piatok 27. augusta

SLIAČ: Veliteľ francúzskych dobrovoľníkov v SNP bude mať v meste pamätnú tabuľu

Pamätnú tabuľu s reliéfom plukovníka Georgesa Barazera de Lannuriena (1915 – 1988), ktorý bol počas Slovenského národného povstania (SNP) veliteľom francúzskych dobrovoľníkov, odhalia v piatok 27. augusta vo vstupnom priestore kúpeľného hotela Palace na Sliači. V kúpeľoch Sliač, kde v roku 1944 počas SNP sídlila Vojenská poľná nemocnica, sa plukovník Lannurien liečil po zranení.
Autorom pamätnej mramorovej tabule s medeným reliéfom de Lannuriena je sochár Štefan Pelikán, držiteľ Ceny Európskej únie umenia. Umelec pri príležitosti odhalenia pamätnej tabule pripravil v hoteli Palace aj svoju výstavnú kolekciu obrazov a sôch.
Podobná pamätná tabuľa s reliéfom veliteľa oddielu francúzskych dobrovoľníkov zdobí od roku 1994 aj vstup do Základnej školy Hájik na Lannurienovej ulici v Žiline. V roku 1994 taký istý reliéf s francúzskou textovou mutáciou inštalovali za účasti jeho autora Štefana Pelikána aj na ulici G. Lannuriena v bretónskom prístave Roscoff, kde tento účastník odboja po vojne žil a je aj pochovaný.
Jednotka francúzskych vojakov a partizánov na Slovensku počas druhej svetovej vojny vznikla na základe armádneho rozkazu, ktorý podpísal generál Charles de Gaulle v roku 1944 v Moskve. Časť Francúzov internovali v meste Balaton Boglár a na ďalších miestach v Maďarsku, odkiaľ po úteku zo zajateckých táborov prešli na naše územie. Niekoľkí Francúzi sa dostali na Slovensko pri úteku zo zajateckého dôstojníckeho tábora pri Gopfritzi na rakúskom území. V tom čase kapitán Georges Barazer de Lannurien a Michel Bourel de la Ronciére prešli na Slovensko z maďarských internačných táborov. Ďalšiu veľkú skupinu mladých Francúzov, z ktorých časť neskôr posilnila jednotku francúzskych dobrovoľníkov, nemeckí fašisti nasadili na nútené práce v zbrojovke v Dubnici nad Váhom.
Do Sklabine a Kantorskej doliny v Turci, kde sa začala formovať francúzska jednotka, sa zajatci dostali s pomocou príslušníkov slovenského odbojového hnutia. Prvých bojov sa Francúzi zúčastnili pri Vrútkach a v Strečnianskej tiesňave. Ďalšie bojové akcie podnikli pri Slovenskom Pravne, Janovej Lehote a na juhozápadnom fronte. Pred veľkým tlakom nemeckých fašistických vojsk ustúpili do hôr, kde sa rozptýlili do niekoľkých bojových skupín.
Druhá etapa ozbrojeného odporu francúzskych dobrovoľníkov, medzi novembrom 1944 a januárom 1945, už mala charakter partizánskej vojny. Po ukončení svetového vojnového konfliktu sa mladí Francúzi vrátili do svojej vlasti v polovici roka 1945. Na celom Slovensku položilo svoje životy na oltár slobody dovedna 107 francúzskych antifašistov.

Zdroj TASR[left][/left]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM