Zuzana Vajayová Rôzne

Od septembra sa zvýši základné cestovné v MHD až od 10 centov

Výrazne, až o 10 centov zdražie od 1. septembra základné cestovné v mestskej hromadnej doprave (MHD) vo Zvolene.

Základné cestovné platené v hotovosti zdražie z 50 na 60 centov a cestovné prostredníctvom čipovej karty sa zvýši zo 40 na 50 centov.

Smerom nahor sa zmení aj väčšina zliav na cestovnom. Napríklad deti do šesť rokov, ťažko zdravotne postihnutí ľudia a seniori nad 70 rokov platili doteraz za jednu cestu v hotovosti 10 a čipovou kartou tri centy a žiaci, študenti a starobní aj invalidní dôchodcovia v hotovosti 30 a kartou 23 centov.

Od 1. septembra budú deti do šesť rokov cestovať bezplatne, žiaci a študenti zaplatia v hotovosti 30 a kartou 27 centov, invalidní dôchodcovia a ťažko zdravotne postihnutí v hotovosti 20 a kartou 15 centov, seniori nad 70 rokov v hotovosti 20 a kartou 10 centov a dôchodcovia v hotovosti 40 a kartou 30 centov.

Bezplatne môžu po novom okrem detí do 6 rokov cestovať aj sprievodca kočíka s dieťaťom, držiteľ ZŤP na invalidnom vozíku a jeho sprievodca a tiež nevidiace osoby a vodiaci pes.

Cestovné v MHD Zvolen sa nemenilo od 1. januára 2009. Prevádzko­vateľom MHD je SAD Zvolen. Podľa Dušana Gdovina z Mestského úradu vo Zvolene, tieto maximálne tarify určuje Mesto Zvolen na základe zmluvy o službách, uzatvorenej medzi samosprávou a SAD Zvolen. Aj keď mesto tento rok mierne navŕšilo dotáciu (v súčasnoti je to okolo 770.000 eur) na krytie straty za výkony vo verejnom záujme, zďaleka to nepostačuje pokryť výdavky, spojené s prevádzkovaním MHD. Na vyrovnaní rozdielu sa preto musí výraznejšie podieľať aj cestujúca verejnosť.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM