Správy

Obávať sa netreba: Ako sú na tom CO kryty v okrese Zvolen?

Väčšina úkrytov v okrese Zvolen je v súkromnom vlastníctve firiem, ktoré sú predovšetkým určené za subjekty hospodárskej mobilizácie. Aké sú počty?

Ilustračný obrázok k článku Obávať sa netreba: Ako sú na tom CO kryty v okrese Zvolen?
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (MV SR) potvrdzuje, že pravdepodobnosť jadrového útoku na Slovensku je veľmi nízka. „Slovenská republika je bezpečnou krajinou a členstvo v EÚ a NATO jej dáva istotu. Táto situácia je náročná pre všetkých, a to, čo si všetci najmenej želáme, sú v tejto chvíli hoaxy a neoverené informácie z pochybných zdrojov. Robíme všetko, čo je v našich možnostiach, aby sme vybavili obrovský dopyt po informáciách, a to nielen z našej krajiny,“ uviedla pre Dnes24.sk Júlia Andrejčíková z Tlačového odboru MV SR.

Napriek tomu si človek môže klásť otázku, kde v okolí svojho bydliska nájde bezpečný úkryt v prípade, že sa ozve hlasitý zvuk sirény.

100-percentné pokrytie

Vo Zvolenskom okrese je 32 odolných a plynotesných úkrytov. Ich kapacita je 6 145 ukrývaných osôb. Uviedla to vedúca odboru krízového riadenia Okresného úradu Zvolen Mária Jakubová s tým, že umiestnené sú v podzemných priestoroch budov a sú aj samostatne stojace.

Pripomenula, že 12 odolných úkrytov má kapacitu 2 510 ukrývaných osôb a 20 plynotesných 3 635 osôb. „Zabezpečenie úkrytu na území okresu Zvolen predstavuje v odolných a plynotesných úkrytoch 8,99 percenta, z toho v odolných 3,67 percenta a plynotesných 5,32 percenta,“ spomenula.

Podľa nej počet jednoduchých úkrytov budovaných svojpomocne je v okrese 2 229 pre kapacitu 72 423 ukrývaných osôb. „To zabezpečuje 100-percentné ukrytie obyvateľstva,“ zdôraznila.

Sklady aj garáže

Ako informovala, niektoré odolné a plynotesné úkryty sú využívané pre dva účely ako príručné sklady, sklady materiálu civilnej ochrany, archívy alebo podzemné garáže. „Väčšina úkrytov v okrese Zvolen je v súkromnom vlastníctve firiem, ktoré sú predovšetkým určené za subjekty hospodárskej mobilizácie,“ konštatovala. Dodala, že zákon o civilnej ochrane obyvateľstva ukladá povinnosť vlastníkom úkrytov zabezpečovať prevádzkyschopnosť zariadení civilnej ochrany.

Podotkla tiež, že vyhláška určuje požiadavky na zariadenia civilnej ochrany. „Každý typ úkrytu má iné technické podmienky,“ ukončila Jakubová.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné  

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM