Správy Samospráva

O Dom kultúry ŽSR mesto nemá súťažiť. Primátorka má rokovať o možnostiach prevodu

ŽSR chcú za budovu na Sokolskej ulici 1,42 milióna eur bez DPH. Mesto medzičasom na zverejnený predaj zareagovalo a o najstarší kultúrny stánok v meste prejavilo záujem.

Ilustračný obrázok k článku O Dom kultúry ŽSR mesto nemá súťažiť. Primátorka má rokovať o možnostiach prevodu
Foto: Peter Braciník

Primátorka Zvolena Lenka Balkovičová má s vedením Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) rokovať o možnostiach prevodu tamojšieho Domu kultúry (DK) ŽSR na mesto. Rozhodli o tom mestskí poslanci na pondelkovom (30.7.) mimoriadnom zastupiteľstve. Súťaž, ktorú vyhlásili železnice na predaj „kulturáku“, by nemala byť predmetom záujmu samosprávy.

Takmer identický návrh poslanca Mateja Snopka, ktorý však dovoľoval mestu ponúknuť železniciam za predaj DK ŽSR jedno euro, ale medzi poslancami neprešiel.

Vyše 1,4 milióna eur

ŽSR chcú za budovu na Sokolskej ulici, kde ešte krátko po druhej svetovej vojne stál kalvínsky kostol, 1,42 milióna eur bez DPH. Mesto medzičasom na zverejnený predaj zareagovalo a o najstarší kultúrny stánok v meste prejavilo záujem. Primátorka sama navštívila vedenie železníc a ponúkla mu zaň na výmenu mestské pozemky, nachádzajúce sa v meste pod traťou alebo v jej blízkosti. Cena by bola adekvátna s tou, za ktorú chcú železnice objekt predať. Na odpoveď železníc čakajú.

Železničiarsky „kulturák“ má za sebou dlhú históriu, stále využitie a je neďaleko centra. Zvolenčania sa boja, že by sa súťažou s jediným kritériom – cenou – mohol dostať do rúk ľudom, ktorí by z neho urobili objekt komerčného využitia a na kultúru by sa už nedostalo.

Potrebná investícia

Objekt však potrebuje investovať, a to najmä do technického vybavenia. Naposledy tam išli väčšie peniaze v polovici 90. rokov uplynulého storočia, keď sa budova stala dočasne „hracím priestorom“ profesionálneho Divadla J. G. Tajovského, ktoré vtedy prechádzalo rekonštrukciou.

Železnice využívali desiatky rokov kulturák nielen na svoje aktivity, ale zázemie tam mali (a stále aj majú) dva železničiarske folklórne súbory Zornička a Marína a tiež divadelní ochotníci. Okrem toho sa tam konajú aj kultúrne a spoločenské podujatia organizované rôznymi miestnymi združeniami a agentúrami.

Mesto má síce k dispozícii vlastný kultúrny dom na sídlisku Podborová, ktorý prevzalo od vojakov začiatkom 90. rokov uplynulého storočia, dodnes sa však pre svoju polohu, nedostatočné technické zázemie a nemultifuknkčný priestor využíva iba sporadicky. Dom kultúry ŽSR by však po určitých úpravách mohol spĺňať požiadavky na organizovanie rôznorodých podujatí všetkých umeleckých žánrov. Mesto odhaduje, že takéto úpravy by stáli približne 500 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM