Na vynovenom námestí ľuďom potečú sliny: Patriť bude regionálnym špecialitám!
Už počas tejto soboty sa budete môcť tešiť na kadejaké dobroty a pochutiny. Na Hriňovskom námestí si prídu na svoje milovníci rôznych špecialít a chutí. Pripravené je totiž podujatie Tradičná chuť Podpoľania.
Podpora tradície vidieckej kuchyne a zachovanie senzorických vlastností regionálnych jedál a nápojov je cieľom a zároveň aj mottom súťaže Tradičná chuť Podpoľania 2014, ktorá sa uskutoční v sobotu, 19. júla na novom Podpolianskom námestí v Hriňovej.
Podľa Oľgy Luptákovej, predsedníčky Občianskeho združenia (OZ) Tradičná chuť regiónov Slovenska, ktoré je jedným z hlavných organizátorov podujatia, úsilím je prinavrátiť tradičnému jedlu jeho dôstojnosť, podporiť poznávanie pôvodných chutí a surovín, získaných z miestnych zdrojov.
Zhotovovatelia najlepších jedál a pokrmov získajú certifikát Tradičná chuť Podpoľania, s právom ponúkať jedlá a nápoje s menom ich autora. Súťažiť môže fyzická osoba alebo skupina – najviac však dve osoby, vystupujúce pod spoločným názvom. Suroviny použité na výrobu jedál musia spĺňať hygienické a akostné predpisy. Súťažiť sa bude v kategóriách – vaječné jedlá, zeleninové a ovocné jedlá, mliečne jedlá, múčne jedlá, mäsové jedlá a polievky.
Výsledky posudzuje nezávislá komisia, podľa schválenej metodiky hodnotenia Vladimíra Vietorisa. Komisia je zložená z odborníkov v oblasti gastronómie a členov Jednoty dôchodcov v regióne. Zo súťažných jedál bude organizovaná verejná ochutnávka. Súčasťou podujatia bude aj odborný seminár s názvom Kvalita a vysledovateľnosť potravín – základ zdravia.
Foto: ilustračné