Jakub Forgács Správy

Mladí Zvolenčania si potrápili hlavy. Učili sa ojedinelé české slová

Myslíte si, že čeština je jednoduchá a ovládate ju? Znalosť českých slov ste si mohli preveriť priamo v meste pod Pustým hradom!

Ilustračný obrázok k článku Mladí Zvolenčania si potrápili hlavy. Učili sa ojedinelé české slová
Foto: Nicole Regecová

Malým „kufríkovým“ predstavením pre deti a besedou s českou autorkou Markou Míkovou pokračovali v utorok v Krajskej knižnici Ľudovíta Štúra vo Zvolene podujatia v rámci 12. Týždňa česko–slovenskej vzájomnosti. Žiaci z tamojších škôl sa mali možnosť napríklad naučiť niektoré ojedinelé české slová a hľadať ich slovenský ekvivalent.

Čítajte tiež: Krásne spojenie Čechov so Slovákmi. Vo Zvolene odštartuje špeciálny týždeň

Celé podujatie sa nesie v znamení príbuznosti slovenského a českého jazyka. V knižnici sa počas tohto týždňa konajú hlasné čítania a besedy pre žiakov ZŠ pod spoločným názvom Rozprávky sú pohádky.

V študovni a čitárni knižnice bola v pondelok (17.10.) prezentácia knihy pre deti českého autora Jiřího Tepera Riekanky z peria, bábkové predstavenie Gašparko a princezná a Cirkus Kus Kus v podaní Divadla DAMM z Prahy.

Ako povedala Viera Kučerová zo spoluorganizá­torského združenia Bona Fide, výnimočný bude štvrtok 20. októbra, kedy sa o 18:00 v Starej radnici vo Zvolene uskutoční Most podopretý veršami. Bude to stretnutie s Jozefom Leikertom a jeho poéziou v českých prekladoch, spojené s uvedením jeho novej knihy Pavučina bytí. Knihu pokrstí veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Livia Klausová.

V piatok 21. októbra o 11:00 sa v študovni a čitárni uskutočnia prednášky o Božene Němcovej a Karolovi IV. Týždeň česko–slovenskej vzájomnosti predznamenala výstava Iná skutočnosť – Úvod do diela, ktorá približuje život a dielo významného českého výtvarníka svetového významu Františka Kupku. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 28. októbra tohto roka.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj krásy Zvolena zachytené mladým fotografom!

Čítajte tiež: Kultúrne dedičstvo predkov nezanikne. Pod Poľanou sa ľudia naučia vyrábať fujary

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Krásy Zvolena zachytené mladým fotografom
15
Galéria
Foto: Peter Braciník
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM