Marcel Mojžiš Rôzne

Mesto zaplavili smeti. Pozrite si to...

Psie výkaly, zažratá špina a po lúkach namiesto kvetov, poletujúce smeti. Takto pôsobí v týchto dňoch Zvolen. Obyvateľom celé kopy odpadkov v niektorých častiach mesta doslova vyrážajú dych. Úradníci však sľubujú rýchlu nápravu.

„Je to niečo príšerné. Kde sa len pozriem, tam vidím odpadky. Nemôžem si pomôcť. Vždy keď vyjdem von, je mi normálne na zvracanie,“ rezignovaným hlasom vraví pán Ladislav (58) zo Sekiera. Ten sa už na hrôzu, ktorú vidno v tejto mestskej časti nemôže pozerať a tak svojpomocne vyrazil s nečistotami do boja.

Dvaja vojaci v poli Podobne ako Ladislav je na tom aj pani Darina, ktorú sme zastihli čistiť okolie bytovky na Šoltésovej ulici. „Každučký deň zbieram papiere a stále tu pribúdajú nové,“ berie veci s úsmevom pracovitá Zvolenčanka. Na ľudí, ktorí hádžu odpadky rovno na zem, však radšej nenachádza slov.

V ťažkom boji so smeťmi by však poriadkumilovní obyvatelia nemali zostať dlho sami. Magistrát sľubuje, že pri čistení im podá svoju mocnú ruku. A je načase! To, čo cez zimu vo Zvolene zakryl sneh, po roztopení vŕzgajúcej masy vidno v týchto dňoch naplno. Najhoršie sú na tom okrajové časti, o kus lepšie si vodí mestské centrum.

**„Námestie SNP je čistené pravidelne odkedy sa roztopil posledný sneh. Po zlepšení poveternostných podmienok sa zahájilo čistenie miestnych komunikácií zametačom,“ **hovorí Anna Bešinová, šéfka výstavby a životného prostredia zvolenskej radnice. Už teraz sú tak zbavené špiny aj ulice v okolí námestia. Sviežemu dychu sa tešia časti od Moyzesovej ulice až po malú stanicu.

Indická Môťová Magistrát ale bude musieť vyhrnúť rukávy i v ďalších zónach. A to poriadne. Keď sme sa na skúšku vybrali pešo zo Sekiera, cez Môťovú a železničný most až na Zlatý Potok, tu a tam sme sa cítili skôr ako na expedícii po indickom Bombaji. Kde sme nenarazili na poletujúce smeti všakovakého kalibru, tam nám minimálne hrozilo, že šliapneme rovno do psích exkrementov.

A táto trasa pritom zďaleka nepatrí medzi tie najhoršie. „Najkritickejšími lokalitami okrem námestia sú Domanov a Višňovského park. Veľakrát sa stretávame s tým, že sa tam grupujú sociálne menej prispôsobiví občania,“ konštatuje viceprimátor Juraj Družbacký.

Ide sa ďalej… Zvolenská radnica na porátanie sa s týmito problémami pravidelne vyčleňuje z mestskej kasy poriadny balík peňazí. „Na tento rok máme pripravených zhruba 45 000 eur . Okrem toho na vývoz odpadu pri jarnom čistení sa ráta s tridsiatimi tisíckami,“ prezrádza Bešinová. So špinou vo Zvolene pravidelne bojujú ľudia v rámci verejnoprospešných prác, ale aj najatá externá firma či Banskobystrická správa ciest. Všetci sú zapriahnutí i tento rok.

Cez víkend tak očista neminie parkoviská na Zlatom Potoku aj Podborovej a naďalej sa bude pokračovať i v čistení komunikácií. Nasledujúci víkend si to čistiace roty namieria na sídlisko Západ a potom sa na ne už môžu tešiť obyvatelia Sekiera.

SLEDUJTE NÁS NAĎALEJ. UŽ NA BUDÚCI TÝŽDEŇ NÁJDETE NA STRÁNKE ZVOLEN24.SK KOMPLETNÝ ROZPIS ROZMIESTNENIA VEĽKOOBJEMOVÝCH KONTAJNEROV!

KOMPLETNÝ PREHĽAD rozmiestnenia megakontajnerov
1
Galéria
Mesto zaplavili smeti. Pozrite si to...
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM