Jakub Forgács Správy

Mesto dalo STOPKU pre dotácie: Čaká Zvolenčanov ZVYŠOVANIE miestnych DANÍ?

Na zvolenskej radnici napriek všetkému veria, že ide len o prechodné opatrenie a po prípadnom zlepšení finančnej situácie bude možné vrátiť sa k vyplácaniu dotácií. Čo však možné nebude?

Ilustračný obrázok k článku Mesto dalo STOPKU pre dotácie: Čaká Zvolenčanov ZVYŠOVANIE miestnych DANÍ?
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Mestu Zvolen za posledné štyri mesiace poklesli príjmy z daní z príjmu fyzických osôb, ktorá je hlavným zdrojom príjmov pre samosprávy. V máji to bolo o 261-tisíc eur, v júni už o 424-tisíc eur. Ekonomický odbor upozorňuje, že negatívny trend bude pokračovať. Finančnú situáciu navyše zhoršujú dôsledky prudkého zvýšenia cien energií a materiálov – predražili sa stavby a prakticky všetky služby. Informoval o tom Martin Svatuška, hovorca Mesta Zvolen.

Stopka pre dotácie

„Priemerné mesačné výdavky samosprávy stúpli v porovnaní so začiatkom roka 2023 o približne 600-tisíc eur. Jednorazová štátna pomoc v podobe podielu z daní z príjmu právnických osôb pomohla iba čiastočne. Vo Zvolene tak pristupujú k pozastaveniu vyplácania dotácií a mesto sa pravdepodobne nevyhne ani zvyšovaniu miestnych daní,“ uviedol Svatuška.

„Stalo sa, na čo primátori a starostovia upozorňovali už pri minuloročnom predstavení návrhu na zvýšenie daňového bonusu. Jeho prijatie dnes začíname pociťovať naplno. V dôsledku tohto štátneho opatrenia príjmy mesta významne klesajú. Na rokovaní nám minister financií Michal Horváth potvrdil, že prognózy sú negatívne. Z dôvodu nedostatku financií v štátnom rozpočte nedostaneme ani pomoc za zvýšené ceny energií, ktorú nám prisľúbila predchádzajúca vláda predtým, ako ju vymenila úradnícka vláda. Istú nádej pán minister naznačil pri možnosti odpustenia splácania „kovidovej pôžičky“. Zvolen ju prijal v minulom období vo výške viac ako 900 tisíc eur a mesto by ju malo splatiť počas najbližších štyroch rokov,“ zhodnotil aktuálnu situáciu zvolenský primátor Vladimír Maňka.

Dochádza tak na slová odborníkov, ktorí predpovedali, že najväčší dopad inflácie a energetickej krízy sa začne prejavovať v polovici roka 2023. Prudký rast cien odštartovala vojna na Ukrajine, na Slovensku sa vlani inflácia vyšplhala na 12,8 % a aj v aktuálnom roku dosahuje dvojciferné hodnoty. Problémy hlásia mestá a obce po celom Slovensku.

Šetrenie peňazí

„Vysoké ceny energií či stavebných materiálov dodávatelia premietli do cien, museli sme ich rešpektovať, inak by nám hrozili sankcie a nedokončené stavby. Nové zmluvy už hovoria o ďaleko vyšších cenách, ako tomu bolo pred krízou. Stavby i služby sú výrazne drahšie, zo strany štátu dochádza k nedostatočným kompenzáciám. Všetko musíme zvládať z vlastného rozpočtu, so zapojením finančných prostriedkov z rezervného fondu, ktorý má mestám a obciam slúžiť v prvom rade na financovanie rozvojových aktivít,“ objasnila vedúca ekonomického odboru zvolenskej radnice Zuzana Hrešová.

Mesto podľa slov Svatušku šetrilo a stále šetrí na osvetlení, v mestských budovách boli uskutočnené stavebné úpravy kvôli úspore tepla. Od 29. júna je dokonca posunutý čas rozsvietenia uličného osvetlenia. Ako poznamenal, v súčasnej situácii je však potrebné pristúpiť k omnoho rozsiahlejším úsporám. „Vážime si činnosť organizácií, športových klubov, mimovládnych organizácií, vieme, že odvádzajú množstvo kvalitnej práce. Ak si však máme splniť zákonné povinnosti vyvážania odpadu, prevádzkovania mestskej hromadnej dopravy, poskytovania opatrovateľskej služby a ďalšie, musíme aspoň načas pristúpiť k pozastaveniu vyplácania dotácií. Zástupcov jednotlivých organizácií sme o tom už informovali,“ uviedol Maňka. Podľa jeho slov na mestskom úrade diskutujú o tom, ktoré aktivity je možné aspoň načas pozastaviť a ušetriť tak peniaze.

Viac o tom, aký nepopulárny krok pravdepodobne čaká Zvolenčanov, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM