Medzinárodný festival jedál predstavil kuchyne exotických krajín
Veľvyslanectvá akreditovaných krajín na Slovensku chcú zapojiť do Medzinárodného festivalu jedál, ktorého pilotný ročník dnes zorganizovalo Občianske združenie Tradičná chuť regiónov v Pliešovciach v okrese Zvolen.
Ako TASR povedala predsedníčka Občianskeho združenia Folklórna skupina Rozmarín z Pliešoviec Anna Ďuríková, dnes síce do dediny prišli so svojimi tradičnými jedlami len zástupcovia Mexika a Vietnamu, v budúcnosti by však chceli zapojiť do kulinárskeho programu aj veľvyslanectvá ďalších, najmä exotických krajín. Festival sa začal v miestnom kultúrnom dome prednáškou Potravina ako liek. Návštevníci potom mohli ochutnávať z ponuky tradičných jedál Pliešovskej kotliny, ako aj iných regiónov Slovenska. „Záujem bol najmä o páračkovú kapustnicu, poľovnícky jelení guľáš, parenú baraninu a štrúdle,“ uviedla Ďuríková. Súčasťou bolo potravinová olympiáda pre deti a vyhodnotenie súťaže Potraviny očami detí, ktorú vyhlásili pre žiakov základných a materských škôl v Mikroregióne Pliešovská kotlina.
TASR