Jakub Forgács Správy

Maňka o vládnych opatreniach a výdavkoch: Rozpočtu Zvolena zobrali vyše MILIÓN eur

Vo väčšine miest vlani, po vypuknutí energetickej krízy, zvýšili miestne dane. Vo Zvolene to tak nebolo. Ako musela zasiahnuť samospráva?

Ilustračný obrázok k článku Maňka o vládnych opatreniach a výdavkoch: Rozpočtu Zvolena zobrali vyše MILIÓN eur
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Opatrenia, ktoré prijala vláda v posledných rokoch, a výdavky pre rast cien zobrali z tohtoročného rozpočtu mesta Zvolen viac ako milión eur. Pre TASR to v súvislosti s odpočtom svojej ročnej činnosti uviedol primátor mesta Vladimír Maňka.

Stopka pre dotácie

Ako ďalej uviedol, vo väčšine miest vlani, po vypuknutí energetickej krízy, zvýšili miestne dane. Vo Zvolene to tak nebolo, preto museli stopnúť v rozpočte naplánované práce, tovary a služby za 900-tisíc eur. V lete tiež podľa primátora zastavili vyplácanie dotácií pre športové kluby, kultúru, sociálnu oblasť, vzdelávanie i životné prostredie. Do toho podľa jeho slov prišlo aj to, s čím v meste nepočítali. Napríklad inšpekčná správa odhalila, že v škôlke na Ulici 1. mája je veľké množstvo azbestu. „Pre riziko ohrozenia zdravotného stavu sme sa ju rozhodli zbúrať, deti sme dočasne umiestnili do iných škôlok,“ objasnil s tým, že na tom istom mieste postavia novú budovu. Financovať ju plánujú z plánu obnovy.

Od februára tohto roka si mesto začalo spravovať takmer 600 mestských bytov, ktorých správu si samospráva dovtedy objednávala u externých firiem. Primátor tiež priblížil, že vedenie mesta pracuje na tom, aby využilo čo najviac zdrojov z Európskej únie. „Sú to investície za desiatky miliónov eur. Okrem spomínaných škôlok sú to rekonštrukcie a zníženie energetickej spotreby základných škôl i nová plaváreň,“ informoval. Doplnil, že od mája nového roka spustia pre veľkú časť mesta regulované parkovanie.

Veľké obnovy

Zdôraznil, že pripravujú aj obnovu hradného paláca na Pustom hrade i veže na Dolnom hrade. V pláne je aj rekonštrukcia strechy na autobusovej stanici s vybudovaním záchytného parkoviska ako aktívnej zelenej strechy. Primátor poznamenal, že plánujú aj elektrické informačné tabule na autobusových zastávkach vo Zvolene. Vybudovať chce aj približne 20 nabíjacích bodov pre elektromobily v jednotlivých mestských častiach. „Pracujeme aj na ďalších projektoch, o ktorých budeme informovať,“ ukončil.

Vladimír Maňka je primátorom Zvolena od konca minulého roka. V jesenných komunálnych voľbách získal 59,43 percenta hlasov. Maňka bol primátorom Zvolena aj v rokoch 1999 až 2005.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: archívne

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM