Michal Majer Rôzne

Lekári z Rooseveltovej nemocnice opäť bodovali

V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici implantovali ešte v polovici decembra minulého roka 30-tisícu umelú vnútroočnú šošovku pri operácii sivého zákalu. Lekárom z očnej kliniky sa zároveň podaril ďalší jedinečný zákrok, keď implantovali šošovk

2-ročný Jakub sa narodil s vrodeným obojstranným sivým zákalom, ktorý zdedil po svojej matke a starej matke, a preto bolo viac než nutné operáciu vykonať čo najskôr. „Ak sa dieťa narodí so sivým zákalom, oko nedostáva dostatok svetelných impulzov, a to spôsobuje ťažkú poruchu vývoja zraku. Podľa intenzity zákalu môže vzniknúť stredná až ťažká tupozrakosť alebo dieťa prakticky oslepne,“ vymenovala negatívne prognózy dieťaťa v prípade neoperovania zákalu prednostka II. očnej kliniky SZU FNsP F. D. Roosevelta Mária Molnárová. „Ešte ako tehotná som išla na testy, kde mi potvrdili, že Jakub bude mať sivý zákal rovnako ako ja. Nechcela som však čakať tak dlho, ako v mojom prípade, kedy som operáciu podstúpila po tridsiatke a teraz trpím ťažkou tupozrakosťou,“ priznala mama malého Jakuba, ktorý prvú operáciu podstúpil už ako 5-mesačný a podľa slov lekárov ho čakajú svetlé vyhliadky do budúcna.

Prvú umelú vnútroočnú šošovku u nás implantovali ešte v decembri 1979. Odvtedy sa počet implantácií v Rooseveltovej nemocnici zvýšil z 3 na približne 1300 za rok. Toto číslo by sa malo počas nasledujúcich desiatich rokov ešte zvýšiť aj vďaka modernejším prístrojom a neustálemu vývoju operačnej techniky. „Ešte v roku 1979 sme operovali cez 12 milimetrový rez, dnes už len cez 2,4 milimetrový rez a táto veľkosť by sa postupom času mohla ešte zmenšiť. Na začiatku sme takisto operovali deti staršie ako 15 rokov, dnes sme schopní pomôcť pacientom vo veku dvoch až troch mesiacov,“ povedal lekár Rooseveltovej nemocnice Milan Izák, ktorý vykonal vôbec prvú implantáciu umelej šošovky na Slovensku.

Najčastejšími príčinami vytvorenia sivého zákalu sú dedičnosť, niektoré ochorenia matky počas tehotenstva, ale aj rôzne úrazy. V súčasnosti sa na Slovensku narodí jedno až šesť detí s takýmto ochorením, v rozvojových krajinách je to jedno z 250-tich. Lekári Rooseveltovej nemocnice pomôžu ročne približne päťdesiatim deťom so sivým zákalom.

moo

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM