Stanislav Černák Rôzne

Keď práca vonia: Zvolenčanka Zuzana vyrába vlastnú biokozmetiku

Šikovná rodáčka zo Zvolena Zuzana Roziaková (30) si poctivú kozmetiku mieša sama - z čisto prírodných voňavých surovín a s dušou ručnej výroby.

Ilustračný obrázok k článku Keď práca vonia: Zvolenčanka Zuzana vyrába vlastnú biokozmetiku
Zdroj: Webnoviny.sk

Zuzana Roziaková, ktorá stojí za úspešnou značkou Mydlo z Farmy, sa o výrobu prírodných mydiel začala zaujímať najmä po tom, ako prišli na svet jej deti. Rodáčka zo Zvolena vtedy začala hľadať nové cesty, ktoré by boli čo najprirodzenejšie nielen pre detský organizmus, ale aj našu planétu. „Tak, ako mi záležalo, aby sme nevytvárali tony odpadu používaním jednorázových plienok, aby sme si nezanášali telo zbytočnými toxínmi z bežnej balenej stravy alebo postrekovanej zeleniny, tak som prirodzene odmietla prevoňané šampóny a mydielka pre bábätká. Hľadala som inú, rozumnú cestu,“ povedala 30-ročná Zuzana, ktorá sa do výroby vlastnej telovej kozmetiky pustila pred tromi rokmi.

Sebestačná od malička

Keďže vyrastala na rozľahlej rodinnej farme, ktorá bola v mnohom sebestačná, samostatnosť aj výroba domácich produktov jej vôbec neboli cudzie. K výrobe mydiel, ktoré lahodia očiam i nosu, ju pritom doviedli aj nekvalitné výrobky zo zahraničných fariem. „Dlhšiu dobu som odolávala, ale napokon sa ku mne dostal celkom nepodarený kúsok páchnuceho mydielka z Rakúskej farmy a vtedy som si povedala, že to takto nemôžem nechať a urobím to dobre,“ objasnila Zuzana.

Hoci prvá dávka voňavých mydiel sa jej podarila, nešlo vždy všetko hladko a na mladú farmárku čakala škola života. Zuzana strávila mnoho hodín nočným študovaním z kníh a internetu a učila sa na vlastných chybách, nakoniec si však vyvinula vlastný postup, ktorý obohatila aj o na Slovensku nie často používanú surovinu.

„Vyrábame prírodné mydlá s kozím mliekom, ktoré pokožku vyživuje aj lieči. Mydlá tvoríme ručne z prírodných olejov, ktoré v spojení s hydroxidom sodným menia svoj charakter a vzniká nový produkt – mydlo. Na rozdiel od bežných mydiel, ručne robené mydlá pokožku nevysušujú. Obsahujú totiž glycerín, ktorý pleť zvlhčuje,“ vysvetľuje vyštudovaná teologička.

Záujem o výrobky narastá

Krásnu vôňu mydlám dodávajú esenciálne oleje s aromaterape­utickými vlastnosťami. Záujem o takéto produkty podľa Zuzany narastá aj na Slovensku. „Všetci sa postupne vraciame späť k zemi. Inak sa totiž nedá. Sme v dobe, kedy sa v každej jednej oblasti musíme dopracovať k pravde a k pravým veciam, pretože sme zamorení nánosmi a akože produktmi. Akože chlieb, akože mäso, akože zdravotníctvo, akože školstvo. Myslím, že sme z toho už unavení a konečne chceme pravdu vo všetkých oblastiach. Našťastie môžeme byť už viac informovaní a vedome si aj vyberáme,“ netají mladá Zvolenčanka.

Nový experiment

Zuzana nedávno začala experimentovať s „dračou krvou“ – červenou miazgou z amazonských stromov, ktoré predstavujú indiánsky všeliek na rany a kožné problémy Vybrať si jednu obľúbenú vôňu či prísadu by si však nedokázala. „Tak, ako milujem všetky fázy výroby mydla, tak milujem aj všetky prísady, ktoré používam. Rada sa nechám unášať a vnímam ich skôr pravou hemisférou, podľa farieb, konzistencií, vône. Podľa ročných období, podľa konkrétnych ľudí, pre ktorých tvorím. Baví ma hľadať stále nové ingrediencie, skúšať nové kombinácie a potom so záujmom sledujem reakcie, komu čo sadlo,“ hovorí Zuzana, ktorá sa momentálne učí podnikať. Keďže ju hľadanie odpovedí na rôzne otázky zaviedlo na fakultu Evanjelickej teológie, vo vodách veľkého biznisu sa orientuje len postupne – „za pochodu“. „Nejaký čas som prechádzala problémom, asi ako mnoho malých výrobcov a tvorcov na Slovensku, že som zápasila s vlastnou hodnotou. Trvalo mi dlhšiu dobu, kým som si dovolila prijať myšlienku, že sa nemusím ponižovať a robiť charitu. Ale môžem stáť rovnako hrdo ako napríklad v mojom prípade predajca zahraničnej kozmetiky,“ dodala Zvolenčanka.

Keď práca vonia: Zvolenčanka Zuzana vyrába vlastnú biokozmetiku
7
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM