Jana Mlynarova Rôzne

Karanténna stanica v Hriňovej má prvého psa

Novozriadená karanténna stanica v Hriňovej v okrese Detva má prvého psa. Kokršpaniela vo veku asi jeden rok odchytili v Hriňovej - časť Zánemecká, začiatkom týždňa.

Mesto Hriňová sa dlhodobo neúnosnú situáciu s túlavými psami rozhodlo riešiť zriadením funkcie mestský šarha a tiež karanténnej stanice v časti Horná Hriňová. Do funkcie nastúpila v polovici novembra ako prvá žena, mladá absolventka veterinárskej fakulty. Jej úlohou je nielen odchytávať túlavých psov, ale aj šírenie osvety medzi ich majiteľmi.
Hneď po svojom nástupe do práce zvolala stretnutie s občanmi, majiteľmi psov, aby im ozrejmila ich práva, no najmä povinnosti pri držaní domácich zvierat. „Odozva však bola minimálna. Prišlo doslova pár ľudí,“ uviedla.
V meste pritom vlani zaplatili občania poplatky za 713 psov držaných v rodinných domoch, za 16 chovaných v bytových domoch a štyri strážne psi nahlásili aj hriňovské firmy. Mestskí radní ale odhadujú, že je to len štvrtina všetkých žijúcich psov na území mesta.
Podľa Kulichovej obyvatelia Hriňovej i okolitých lazov sa až na výnimky príliš o svojich psíkov nestarajú. Voľne pohybujúcich sa psov vidieť denne desiatky. „Máme dokonca skúsenosti, že počty túlavých psov sa zvyšuje po Vianociach,“ pripomenula. Deti v mestách ich totiž často dostanú ako darček pod stromček, no neskôr ich nechcú a rodičia ich odvezú autom na rozľahlé podpolianske lazy, kde ich jednoducho vypustia.
Sťažnosti občanov na voľne sa pohybujúce zvieratá zamestnávajú pracovníkov tamojšieho mestského úradu (MsÚ) počas celého roka. Na túlajúce sa zvieratá upozorňujú najčastejšie rodičia malých detí, ktoré chodia do dvoch hriňovských základných škôl.
Podľa prednostu MsÚ Stanislava Horníka, tento rok sa na úrade sťažovala matka s dieťaťom, na ktorých skočil túlavý pes. Sťažovala sa aj babka, do ktorej sa pustil zúrivý vlčiak pri ceste z kostola. Psom pohryzené dieťa dokonca viezol hriňovský primátor z lazov nad mestom na ošetrenie do nemocnice.
Mesto má však v boji s túlavými zvieratami zviazané ruky. Legislatíva im neumožňuje vykonať niektoré kroky, ktoré by zabránili voľnému pohybu psov. Na problém preto často upozorňujú najmä mestským rozhlasom i na internete. Na niektorých obyvateľov, ktorí si dlhodobo nestrážia svojich psov však už museli vytiahnuť aj pokuty.

zdroj:TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM