Správy

FOTO: Zvolen má po 10 rokoch novú zasadačku. Slúžiť nemá len poslancom

Zasadaciu miestnosť mestského úradu zrekonštruovali. Pozrite, ako vyzerá teraz!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zvolen má po 10 rokoch novú zasadačku. Slúžiť nemá len poslancom
3
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Desať rokov čakalo mesto Zvolen na novú zasadaciu miestnosť mestského úradu, v ktorej sa každý mesiac stretáva mestské zastupiteľstvo. V pondelok zasadnú zvolenskí poslanci prvýkrát v novej sále.

„Miestnosť už nespĺňala zdravotné a hygienické kritériá, nefungovalo tam vetranie, osvetlenie bolo riešené žiarivkami, káble boli ťahané po zemi,“ uviedol architekt mesta Peter Kašša.

Mesto navrhlo riešiť rekonštrukciu sály komplexne. Poslanci v rozpočte schválili financie na rekonštrukciu a po vysúťažení dodávateľa mohlo mesto začať s búracími prácami. „Po rozobratí stropu sme objavili mohutné oceľové konštrukcie, s ktorými sme vopred nerátali,“ vysvetľuje Anna Bešinová z odboru výstavby, životného prostredia a dopravy mesta. Takéto prekvapenia pôvodnú investíciu navýšili o niekoľko tisíc eur.

Moderný dizajn

V roku 2017 bol na riešenie priestoru privolaný dizajnér Štefan Schneider, profesor z Technickej univerzity vo Zvolene. Profesor sa rozhodol navrhnúť moderný dizajn, ale musel dbať aj na to, aby miestnosť ladila so zvyškom budovy, ktorá bola postavená vo funkcionalistic­kom štýle.

„Dôležité bolo vyčistenie priestoru, vytvorenie príjemnej atmosféry. Hlavnou výhodou tejto sály sú vysoké stropy, my sme vzdušnosť a priestrannosť ešte podporili sofistikovanými LED svietidlami, ktoré umožňujú meniť intenzitu svietenia a vyvolávajú dojem prirodzených svetlíkov a denného svetla,“ vysvetľuje Schneider.

Dizajnér je fanúšikom minimalistického dizajnu, ale navrhol aj niekoľko originálnych prvkov, ktoré priestor osviežia. „Napríklad stoličky, ktoré sú mobilné a budia dojem, akoby kráčali dopredu alebo vešiaky z tradične ohýbaného dreva, ktoré navrhol absolvent Katedry dizajnu nábytku a interiéru Technickej univerzity,“ dodáva Schneider.

Novinky v miestnosti

Pôvodná kapacita sa z dôvodu komfortnejšieho a logickejšieho usporiadania nábytkových prvkov zmenila z pôvodných 166 miest na 106 miest. Najdôležitejší prvok – rečnícky pult bol premiestnený do centrálnej polohy miestnosti, vďaka čomu bude k nemu ľahší prístup.

"Poslanci mestského zastupiteľstva majú po novom pracovné miesta vybavené elektrickými zásuvkami pre pripojenie notebookov, dostupné je aj pripojenie na wifi. V miestnosti pribudol výkonný, do stropu zabudovaný, data projektor, pevne zabudované premietacie plátno, dva nové LED monitory. Miestnosť je vybavená novým zabudovaným hlasovacím zariadením, novým ozvučením s výkonnými reproduktormi.“

Identitu miestnosti podčiarkujú vhodne umiestnené symboly Mesta Zvolen. „Vlajka a znak sú po novom umiestnené v strede miestnosti, na čelnej stene za predsedníckym stolom a na rečníckom pulte, čím zreteľnejšie ako doteraz podčiarkujú dôležitosť a význam miestnosti,“ dodáva mestský architekt.

Zrekonštruovanú sálu „zasadačky“ v pondelok prvýkrát vyskúšajú poslanci mestského zastupiteľstva, no slúžiť bude aj širokej verejnosti. „Veríme, že v nej domov nájdu rôzne inštitúcie a združenia, ktoré tu môžu organizovať svoje stretnutia, prednášky, konferencie,“ hovorí primátorka Lenka Balkovičová.

Pozrite si zrekonštruovanú sálu na záberoch v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Takto vyzerá nová zasadačka zvolenského mestského úradu
3
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM