Správy

DUŠIČKY sa blížia: Myslite aj na prírodu, VYZÝVA mesto Zvolenčanov

Podľa slov primátora Vladimíra Maňku stačí myslieť na to, aby boli kúpené dekorácie z udržateľných materiálov.

Ilustračný obrázok k článku DUŠIČKY sa blížia: Myslite aj na prírodu, VYZÝVA mesto Zvolenčanov
Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Mesiac pred dušičkovým obdobím mesto Zvolen vyzýva svojich obyvateľov, aby popri spomienke na zosnulých zároveň mysleli aj na prírodu. Spolu s dobrovoľníkmi z občianskeho združenia Očami prírody poukazujú na zodpovednejší prístup s triedením odpadu na cintorínoch. TASR o tom v utorok informoval hovorca mesta Martin Svatuška.

Z udržateľných materiálov

Ako ďalej uviedol, ľudí upozorňuje samospráva aj na to, že ideálne je tvoriť čo najmenej odpadu. „Každý rok vidíme na našich cintorínoch kontajnery plné odpadu, ktorý nie je možné ďalej spracovať. Skončí preto na skládke,“ objasnil zvolenský primátor Vladimír Maňka. Podľa neho stačí myslieť na to, aby boli kúpené dekorácie z udržateľných materiálov. „Riešením sú živé kvety, vence zo šišiek alebo čečiny a tiež kahance v skle, ktoré po použití očistíme a separujeme,“ dodala Beáta Slamková z odboru výstavby a životného prostredia zvolenského mestského úradu.

Vhodná alternatíva

Začiatok októbra je podľa mesta obdobím, keď ľudia začínajú myslieť na zdobenie hrobov svojich blízkych. Denisa Záchenská z občianskeho združenia Očami prírody upozorňuje, že ma pultoch v obchodoch sa objavujú plastové kytice. Vyrobené sú však z rôznych druhov materiálov a nedajú sa preto separovať. „Ich recyklácia tak nie je možná. Predstavujú materiál na jedno použitie, ktorý sa následne ihneď premení na odpad,“ zdôraznila s tým, že tisíce takýchto kytíc putujú na skládku. Spolu s množstvom ďalšieho odpadu tam ostanú stovky rokov.

Vhodným riešením sú aj podľa nej živé kvety. Rozložia sa a príroda si s nimi ľahko poradí. Čo sa týka sviečok, Záchenská odporúča páliť predovšetkým tie, ktoré sú vyrobené z včelieho vosku. „Mesto preto žiada svojich obyvateľov, aby pri kúpe dekorácií zvážili ich množstvo a najmä mieru záťaže pre životné prostredie,“ uzavrel Svatuška.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM