Správy Samospráva

Do Zvolena chcú prísť desiatky utečencov z Ukrajiny: Čo budú mať v meste BEZPLATNÉ?

V krízovom ubytovaní vo Zvolene sú matka so synom, ktorí utiekli z Ukrajiny. Nemajú však byť poslednými.

Ilustračný obrázok k článku Do Zvolena chcú prísť desiatky utečencov z Ukrajiny: Čo budú mať v meste BEZPLATNÉ?
Zdroj: TASR/AP

Prví prichádzajúci Ukrajinci, ktorí z krajiny utekajú pred vojnou, sú už vo Zvolene. V utorok ráno to potvrdil hovorca mesta Martin Svatuška. V krízovom ubytovaní sú podľa neho ubytovaní matka so sedemročným synom, ktorí prišli za chlapcovou sestrou zamestnanou vo zvolenskej nemocnici.

Prísť chcú desiatky

Pripomenul, že vo Zvolene sa nachádzajú aj ďalší ľudia, ktorí prišli z Ukrajiny. „Vo všeobecnosti to zatiaľ funguje tak, že v prvom rade kontaktujú svoje rodiny, ktoré ich ubytujú priamo u seba, alebo im pomôžu nájsť ubytovanie,“ spomenul.

Ako dodal, primátorka Lenka Balkovičová je v kontakte s ľuďmi z Rivne, ktoré je partnerským mestom Zvolena na Ukrajine. „Majú záujem nájsť útočisko práve v našom meste, keďže niektorí z nich tu tiež majú svoje rodiny. Odhadom môže ísť o 60 ľudí, ubytovanie pre nich zatiaľ ponúkol jeden zo súkromných subjektov, s ktorým samospráva komunikuje,“ podotkol Svatuška.

Uviedol tiež, že vo Zvolene dlhodobo žijú Ukrajinci, niekoľko ich napríklad prišlo v minulých rokoch z Rivne. „Odhadujeme ich počet celkovo na približne 200. Sú to však tí, ktorí sú tu dlhodobejšie, teda nie tí, ktorí utekajú z Ukrajiny v týchto dňoch,“ zdôraznil.

Viac o tom, čo budú mať utečenci z Ukrajiny vo Zvolene bezplatné, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zábery z hraničných priechodov s Ukrajinou
15
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM