Správy

Detská lesnícka univerzita bude bez promócie: Absolventov však čaká krásny darček

Národné lesnícke centrum pripravilo pre deti počas koronakrízy prednášky formou prezentácií, doplnené videami, pdf súbormi skrípt a interaktívnymi úlohami.

Ilustračný obrázok k článku Detská lesnícka univerzita bude bez promócie: Absolventov však čaká krásny darček
Zdroj: KU v Ružomberku

Ukončenie jubilejného 10. ročníka Detskej lesníckej univerzity (DLU) bude kvôli koronakríze iné ako po minulé roky. Dohromady 44 šiestakov zo základných škôl zo Zvolena, Banskej Bystrice, Badína, Bzovíka, Detvy a Slovenskej Ľupče namiesto slávnostnej promócie dostane k titulu absolventov malú lesnú odmenu – píšťalku zo srnčieho parohu.

Zasiahla koronakríza

Slávnostné otvorenie jubilejného ročníka lesníckeho vzdelávania mládeže sa konalo na pôde koordinátora projektu – Národného lesníckeho centra (NLC) – Ústavu lesníckeho poradenstva a vzdelávania vo Zvolene 14. októbra 2019.

„Študenti odvtedy raz mesačne absolvovali odbornú prednášku z lesníctva doplnenú o zážitkové aktivity lesnej pedagogiky. V marci do priebehu projektu ale zasiahla koronakríza, ktorá ovplyvnila jeho ďalšie smerovanie. Školy ostali zatvorené a vyučovanie detí prebiehalo doma prostredníctvom internetu,“ uviedla organizačná garantka projektu Veronika Jaloviarová.

Náhradné riešenie

NLC muselo preto hľadať náhradné riešenie. To sa našlo na webovej stránke lesnej pedagogiky (www.lesnapedagogika.sk), v sekcii LP ONLINE. „Je to len malá náplasť oproti skutočnému vzdelávaniu v prírodnom lesnom prostredí, ale snahou koordinátora je aspoň takouto malou troškou nahradiť to, čo za bežných podmienok je v očiach ľudí vnímané ako samozrejmosť," uviedla pred časom Jaloviarová.

NLC tak v apríli, máji a júni pripravilo v sekcii LP ONLINE prednášky DLU formou prezentácií, doplnené videami, pdf súbormi skrípt a interaktívnymi úlohami. Okrem toho koordinátor pridával aj ďalšie informácie z oblasti lesa, práce lesníka, prírody a to na facebookovej stránke lesnej pedagogiky (www.facebook.com/lesnapedagogika). Pripravené materiály boli prístupné aj ostatným deťom, rodičom, pedagógom, aby aj oni mohli virtuálne vstúpiť do lesa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM