Nicole Regecová Rôzne

Ako sa (ne)pripravujú zvolenskí maturanti na skúšku dospelosti? Študenti nešetrili humorom!

Ústna časť maturít klope na dvere. V týchto dňoch už aj na niektorých zvolenských stredných školách prebieha akademický týždeň. Žiaci by ho mali venovať príprave na nadchádzajúcu skúšku dospelosti. Pýtali sme sa študentov zvolenskej školy ako prebieha samoštúdium a či mu vôbec venujú pozornosť.

Ilustračný obrázok k článku Ako sa (ne)pripravujú zvolenskí maturanti na skúšku dospelosti? Študenti nešetrili humorom!
Zdroj: TASR

Niektorí berú akademický týždeň ako sedem dní prázdnin, iní sa zas svedomito pripravujú. Vyspovedali sme niekoľko maturantov Strednej obchodnej školy hotelových služieb a obchodu. V reakciách spomenuli aj, aké talizmany využívajú a hlavne, mnohí nešetrili humorom.

Riaditeľka školy, Alžbeta Staníková, je na svojich žiakov každopádne hrdá: „Maturantom samozrejme držím palce. Sú ako moje deti, ktoré prirastú k srdcu. Každý rok na rozlúčke mi vyhŕknu slzy od dojatia, lebo mi prebehne tých štyri alebo päť rokov pred očami a vidím, ako rástli, dospievali či reprezentovali školu a aké úspechy dosiahli. Jednoducho, som na nich hrdá.“

Prečítajte si reakcie študentov:

Gregor (20) : Najprv som si myslel, že sa budem učiť celý týždeň, ale dostal som ponuku od automobilky na pomoc pri ich poduajtí. Takže v stredu učenie vypúšťam a budem robiť, čo ma baví. Veď všetkého veľa škodí, a to platí obzvlášť pri učení (smiech). Najviac mi ide asi ekonomika a strach mám trošku zo slovenčiny, lebo autori a diela mi robia problém. Písanie písomiek s ťahákmi asi nie je tá najlepšia voľba učenia sa (smiech). Ako talizman mám dobré kamarátky, ktoré na mňa budú, dúfam, myslieť a držať mi palce. Ale najväčší talizman je asi Božia sila, ktorá ma neustále ochraňuje a drží nado mnou ruku.

Tatiana (18) : Nepripravovala som sa celé štyri roky, nie je to inak ani teraz. Keď si mám vybrať medzi učením a niečim iným, tak by som radšej aj upratovala v márnici (smiech). Najväčší strach mám z toho, že keď si vytiahnem zlú otázku, začnem nadávať a odídem. Najlepšie mi ide angličtina. Za to by som chcela poďakovať slovenským a českým dabingovým hercom, ktorých výkony ma prinútili pozerať filmy aj seriály v pôvodnom znení.

Daniela (19) : Myslím si, že je to individuálne. Kto sa učí počas roka, si cez akademický týždeň len prejde pár vecí, ktoré nevie. No na druhej strane tí, ktorí „zaspali na vavrínoch“ počas piatich rokov štúdia, asi nespia a učia sa. Ja sa musím pripravovať ešte aj na prijímačky, ktoré mám bohužiaľ o pár dni. Čiže to mám všetko „pekne“ pokope. Najväčší strach má každý asi z toho, že mu nesadne otázka alebo naopak, že pohorí kvôli priveľkému stresu.

Taktiež si myslím, že maturita z odborných predmetov bude najľahšia, pretože na veľa otázok sa dá odpovedať na základe skúsenosti, ktoré sme počas štúdia nadobudli. A to chodením na odborný výcvik do Academiku. Niektorí sa zúčastňovali aj súťaži v Bratislave. Pre mňa sú talizmanom pre šťastie ľudia, ktorí mi veria, podporujú ma a dávajú mi energiu, aby som toto stresové obdobie zvládla s nadhľadom a úspešne.

Natália (19) : Na maturity sa zatiaľ nepripravujem, keďže je už pondelok a ešte som nič nevidela. Flákam sa (smiech). Veľký strach mám z ekonomiky a podobných predmetov, z ktorých mám asi najväčšie nedostatky. Angličtiny sa bojím najmenej, keďže väčšinu tém už viem a s 30 minútovou prípravou sa nemám čoho báť. Talizman nemám, ale budem sa v ten deň modliť (smiech).

Soňa (19) : Od dnes sa začínam pripravovať. Bojím sa, že sa to nestihnem celé naučiť, lebo je toho naozaj veľa. Strach mám najmä zo slovenčiny. Najmenej sa obávam teoretickej časti, a to z ekonomiky.

Peter (19) : Ja sa nepripravujem vôbec a vlastne robím všetko ostatné. No nemám žiadny strach. Jediným talizmanom bude ranná cigareta v pondelok (smiech).

Miša (19) : Pomedzi učenie si pozriem aj zápasy Majstrovstiev sveta v hokeji. Najviac sa nebojím ani tak predmetov, ale skôr skúšajúcich (smiech). Najľahšie mi ide anglický jazyk. Nemám žiadny zvláštny talizman.

Maťa (18) : Vravela som si, že sa budem poctivo pripravovať celý týždeň. Už som sa stihla aj sama sebe vyhrážať. Aj tak mi to nepomohlo a robím všetko iné než to, čo by som mala. Bojím sa slovenskej gramatiky, nikdy sme si spolu nerozumeli. Najlepšie mi ide hľadať zámienky, prečo sa nevenovať tomu, čomu mám. Miesto toho riešim iné dôležité veci, napríklad či sú všetky papiere rovnomerne porozkladané. Talizman mám, ak sa ním dá považovať fľaša, ktorá ma čaká v chladničke (smiech).

Čítajte tiež:

Zvolenský učiteľ získal prestížne ocenenie: Stal sa najobľúbenejším fyzikárom na Slovensku!

FOTO: Úspech zvolenského študenta Adama. Jeho skladacia stolička zabodovala!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM