Správy Samospráva

Žiarsky domov seniorov za milión eur: Poslanci urobili dôležité kroky

Žiarski poslanci riešili na aprílovom rokovaní aj založenie domova seniorov, ktorý by mal vzniknúť v priestoroch kaštieľa.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky domov seniorov za milión eur: Poslanci urobili dôležité kroky
Zdroj: Mesto Žiar nad Hronom

Žiarski poslanci vo štvrtok schválili založenie neziskovej organizácie Domov pri kaštieli, ktorá má byť prevádzkovateľom domova seniorov v biskupskom kaštieli. Poslanci zároveň schválili prijatie úverového rámca zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) vo výške 700 000 eur na výstavbu zariadenia so splatnosťou 40 rokov.

Dlhý proces

,,Využijeme finančný mechanizmus, ktorý poskytuje ŠFRB na podporu výstavby takýchto objektov. Bol schválený úver vo výške 700 000 eur na 40 rokov, ktorý bude financovaný z výberu poplatkov od klientov," priblížil po rokovaní primátor Peter Antal s tým, že mesto je pripravené dofinancovať túto investíciu aj z vlastného rozpočtu.

,,Predpokladáme, že na dofinancovanie samotnej stavebnej časti by malo postačovať okolo 300 000 eur, čiže približne milión eur by mal stáť samotný domov seniorov," dodal Antal s tým, že podľa odhadov bude ďalších 200 000 eur potrebných na zariadenie domova.

Ako ďalej uviedol, v týchto dňoch by malo mesto dostať hotový projekt. Následne pripraví samospráva verejné obstarávanie a podá žiadosť na ŠFRB. ,,Žiaľ, ten proces je veľmi dlhý, kým budeme môcť prevádzkovať samotné zariadenie," skonštatoval Antal s tým, že podľa odhadov by mohlo byť zariadenie otvorené v roku 2021.

Denný stacionár v kaštieli nebude

Podľa vedúcej odboru starostlivosti o obyvateľov na mestskom úrade v Žiari nad Hronom Moniky Minárovej má mať kapacitu 40 miest. Pôjde o pobytovú sociálnu službu pre občanov nad 62 rokov, ktorá je v meste nedostatková. ,,Aj v minuloročnom aktualizovaní strategického dokumentu Komunitného plánu sociálnych služieb sme v SWOT analýze zistili a vykázali v samotnom dokumente nedostatok týchto miest," poznamenala Minárová. Nedostatok takýchto kapacít dokazuje podľa slov aj súčasný poradovník do existujúceho zariadenia, na ktorom je približne 90 čakateľov.

Zariadenie pre seniorov chce mesto zradiť v budove školy, ktorá je súčasťou areálu biskupského kaštieľa. Tá bude od budúceho školského roka sídliť v iných priestoroch. Zámerom mesta je prebudovať pôvodnú budovu školy na zariadenie, ktoré poskytne adekvátne priestory na pobyt seniorov v trvalom bývaní s celodennou opaterou. Priestory budú delené na niekoľko funkčných zón. V základnom delení ide o hlavnú lôžkovú časť, priestory zázemia a techniky a spoločenskú časť.

Pôvodne mesto rátalo v týchto priestoroch aj s vybudovaním denného stacionára. To však nakoniec priestorové možnosti tohto objektu podľa Minárovej nedovolia. Podľa Antala sa však samospráva bude touto požiadavkou zaoberať aj naďalej. ,,Denný stacionár vnímame ako potrebnú vec pre ľudí v tomto meste. Avšak tak, ako sme ho plánovali, nebude. Musíme hľadať iné priestory," naznačil Antal s tým, že do úvahy prichádzajú aj ďalšie priestory biskupského kaštieľa.

VIZUALIZÁCIE: Takto má vyzerať nové zariadenie pre seniorov
5
Galéria
Zdroj: Mesto Žiar nad Hronom
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM