Barbara Dallosová Futbal Šport Správy

Žiarčan, o ktorom ešte budeme počuť: Samo (15) má našliapnuté na peknú kariéru

Talent odchovaný na žiarskom trávniku zavetrili už aj reprezentační tréneri. Zdá sa, že pred Samom Urgelom sa otvárajú jedny dvere za druhými...

Ilustračný obrázok k článku Žiarčan, o ktorom ešte budeme počuť: Samo (15) má našliapnuté na peknú kariéru
Zdroj: archív S. Urgela

Dnes pätnásťročný futbalista Samuel Urgela začínal na žiarskom trávniku. Už vtedy patril k výrazným talentom. Ako mládežník mal na konte krásnych 696 strelených gólov vo všetkých zápasoch v žiarskych farbách. Aktuálne Samo už druhú sezónu pôsobí v MŠK Žilina a má za sebou dôležité zápasy na pôde svojho klubu, ale aj v reprezentácii.

Žiarsky talent na medzinárodnej scéne

Za kategórie SR U15 a SR U16 sa Samo predstavil celkom deväťkrát a postaral sa o dva reprezentačné góly v zápasoch proti Švajčiarom a Bielorusom. To neuniklo pozornosti reprezentačných trénerov a mladý talent dostal možnosť konfrontovať sa na medzinárodnej scéne s viacerými výbornými tímami, akými sú napr. Švajčiarsko, Poľsko, Maďarsko, Wales či Chorvátsko.

„Nedávno sa vrátili z turnaja v Izraeli. Každá medzinárodná skúsenosť je pre neho vítaná a každá minúta v reprezentačnom drese cenná. Odohral dobré zápasy, presadil sa aj strelecky, ale stále je tam priestor na zlepšovanie sa a napredovanie. Veď stále má len 15 rokov,“ približuje Samov otec a zároveň tréner FK Pohronie, Rastislav Urgela.

Hodený do vody

Pätnásťročný tínedžer sa musí obracať nielen na trávniku. V cudzom prostredí a často na cestách sa učí spoľahnúť sa sám na seba. Aby mohol nastúpiť v žilinskom klube, začal Samo štúdium na žilinskom gymnáziu a doma teda nebýva často.

,,Celkom rýchlo sa naučil samostatnosti, ktorá sa mu v živote a jeho športovej kariére určite zíde,“ vysvetľuje Samov otec s tým, že stredoškolák sa musel naučiť aj najbežnejšie praktické veci, ako napríklad vyprať si sám veci po tréningu.

„Momentálne hrá Samko za kategóriu U16 ligovú súťaž. Okrem toho majú výbornú konfrontáciu s tímami zo zahraničia. Len pred pár dňami odohrali zápasy na domácom turnaji Žilina CUP 2018 proti Lechu Poznaň, Lokomotive Záhreb, Viktorii Plzeň a Slávii Praha. Reprezentácia je už len v budúcom roku. V prípade, že Samko bude mať výkonnosť a tréner ho nominuje, tak na jeseň 2019 hrajú kvalifikáciu o postup na ME. Ich súpermi bude Francúzsko, Cyprus a Gibraltar. Tak má ďalšie športové výzvy pred sebou,“ dodáva Rasťo Urgela.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM