Barbara Dallosová Rôzne

Z ponurého podchodu sa stalo umelecké dielo: Vojdete a máte Žiar ako na dlani! FOTO

Ak ste si už dlhšie neskrátili cestu podchodom popod hlavnú cestu, zrejme zostanete prekvapení. Do jeho stien sa pred pár týždňami pustil talentovaný študent. Podchod sa pod jeho rukami zmenil na nepoznanie.

Ilustračný obrázok k článku Z ponurého podchodu sa stalo umelecké dielo: Vojdete a máte Žiar ako na dlani! FOTO
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Podchod popod hlavný ťah Žiarom je jedinou funkčnou stavbou tohto typu v meste. Pred vyše rokom prešiel podchod rekonštrukciou a dostal nový vonkajší plášť, zábradlia, madlá i osvetlenie na schodisku.

Na jar tohto roka prišli na rad vnútorné steny. Tie boli znečistené a posprejované. Cieľom projektu, s ktorým prišlo O.Z. Za Žiar, bolo zveriť rekonštrukciu vnútorných priestorov do rúk mladým umelcom. Návrh novej podoby podchodu si mali obyvatelia vybrať v hlasovaní na sociálnej sieti. Boj o lajky vyhral návrh študenta Patrika Žňavu.

Paťovou víziou bolo ozdobiť podchod výjavmi typickými pre naše mesto. Súčasná podoba projektu sa s návrhom nezhoduje úplne. Počas realizácie sa mladý umelec rozhodol niektoré prvky vynechať a líniu zjednodušiť. ,,Nakoniec asi ubudnú nejaké štyri obrázky, ukazuje sa, že by toho bolo zbytočne veľa, bolo by to preplnené," uviedol vtedy pre Žiar24.

Pôvodný návrh si pozrite TU.

Teraz už majú steny podchodu nový vzhľad. Prechádzka ním je akousi skrátenou prehliadkou mesta. Priestor zdobia výjavy ako panoráma Námestia Matice slovenskej s fontánou v popredí, silueta sochy Štefana Moysesa, oba žiarske kostoly, Biely dom, kaštieľ, planetárium, vodárenská veža, či logo 770. výročia udelenia mestských práv, ktoré si Žiar nad Hronom v tomto roku pripomína.

Pozrite si novú tvár podchodu v našej fotogalérii.

Žiarsky podchod sa vďaka mladému umelcovi zmenil na nepoznanie
19
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM