Barbara Dallosová Rôzne

Vzácne návštevy: Žiarom sa už prechádzal kambodžský kráľ aj ruský kozmonaut

Mestá, a i to naše, prijímajú rôzne oficiálne návštevy. Neverili by ste, kto všetko si už v minulosti spravil výlet do Žiaru :)

Ilustračný obrázok k článku Vzácne návštevy: Žiarom sa už prechádzal kambodžský kráľ aj ruský kozmonaut
Zdroj: archív R. Kafka

Potriasť si rukou do Žiaru nad Hronom si za uplynulé roky prišlo množstvo politikov, diplomatov, ľudí z oblasti kultúry, športu či priemyslu.

Naše mesto hostilo množstvo návštev práve pre svoj priemyselný charakter. Žiarom sa tak prešli i obchodníci zo severských krajín či dokonca nórsky kráľovský pár. Zrejme najexotickejšou ale stále zostáva návšteva kambodžského kráľa Norodoma Sihanuka z roku 1961, kedy bolo ešte naše mesto ,,výkladnou skriňou socializmu".

O oficiálnych návštevách mesta hovoria zápisky z kroniky. Vybrali sme niekoľko z nich.

  • Kambodžský kráľ – Mesto aj závod počas socializmu navštívilo množstvo vtedy významných pohlavárov a panovníkov. Jednou z takýchto návštev bol i príchod kambodžského kráľa Norodoma Sihanuka v roku 1961. Na exotickú návštevu zvedavé osadenstvo závodu čakalo ešte aj na streche nad vrátnicou (titul. foto).
  • Nórsky premiér – V októbri 2003 bol na dvojdňovej návšteve firmy zo žiarskeho priemyselného parku nórsky premiér Kjell Magne Bondevik. Sprevádzal ho vtedajší slovenský premiér Mikuláš Dzuridna a obaja dostali darček – premiéri knihu Richarda Kafku Mosty na sever.
  • Opäť návšteva zo severu V roku 2005 prijala pozvanie na MsÚ od primátora mesta mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v SR Jej Excelencia pani Lovseth Brit.
  • Slávny rodák – V októbri 2005 sa do nášho mesta na pozvanie primátora vrátil známy český herec a žiarsky rodák Tomáš Hanák.
  • Japonská kultúrna atašé -V roku 2009 sa japonská kultúrna atašé Masako Morishita zúčastnila v našom meste na slávnosti mieru a hodnotenia súťaže origami – orizuru. Japonská kultúrna atašé, tentoraz Tomoe Komatsu, navštívila naše mesto aj v tomto roku (2016). Zúčastnila sa na Geekfeste, ktorého témou bola i japonská kultúra.
  • Veľvyslanec USA – V marci 2007 naše mesto navštívil veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe Vallee. Na mestskom úrade ho privítali primátor, viceprimátor, vedúci predstavitelia mesta a dvaja študenti. Veľvyslanec sa zaujímal najmä o riešenie problémov v environmentálnej oblasti.
  • Udaľcov sa do Žiaru vrátil – Veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexaner Udaľcov mal príhovor (po rusky) na výročí oslobodenia mesta v roku 2007. Ambasádor navštívil aj gymnázium, kde ho vraj potešilo, že sa tu vyučuje aj ruský jazyk. Na oslavy oslobodenia mesta sa Udaľcov prišiel pozrieť aj v roku 2010.
  • Kráľovský pár – Významnú, i keď krátku návštevu, mali hlinikárske firmy v žiarskom priemyselnom parku v roku 2010. V rámci trojdňovej návštevy Slovenska sem zavítal nórsky kráľovský pár Harald V. s manželkou Soniou.
  • Kozmonaut – V júni v roku 2011 sa medzi menami, ktoré naše mesto privítalo na oficiálnej návšteve, objavil i bývalý sovietsky kozmonaut Viktor Vasilievič Gorbatko.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM