Martin Károly Rôzne

V Lutile našli náleziská zlata

Britská ťažobná spoločnosť Ortac Resources, ktorá na Slovensku plánuje ťažiť zlato, oznámila, že jej finálny geofyzikálny prieskum územia pri obci Lutila neďaleko Žiaru nad Hronom identifikoval 14 zón vhodných na prieskumné vrty. Šiestim z nich pride

Podľa výkonného riaditeľa Vassiliosa Carellasa výsledky geofyzikálneho prieskumu v prieskumnom území Lutila firmu veľmi potešili, keďže Lutila je súčasťou väčšieho projektu ťažby zlata v okolí Kremnice. Samotný projekt Lutila pokrýva územie s rozlohou približne 63 km2. Podľa niektorých analytikov by sa prvotná ťažba zlata v okolí Kremnice mohla spustiť začiatkom roka 2013.

Starosta obce Lutila, Jána Pružina je správou prekvapený. „Nikto nás oficiálne neoslovil, na prieskum nemali ani povolenie,“ tvrdí starosta. Zástupcovia britskej spoločnosti podľa neho nerobili v okolí obce vrty. Prieskum robili inou metódou. Obecné zastupiteľstvo sa zatiaľ touto témou nezaoberalo, keďže na to podľa Pružinu nemali dôvod. Správu Ortac Resources chápe ako umelú pozitívnu správu pre akcionárov spoločnosti.

Spoločnosť Ortac Resources potrebuje pre začatie ťažby podľa nového banského zákona aj povolenie samosprávy. Mestské zastupiteľstvo v Kremnici zatiaľ tomuto projektu nie je naklonené.

tasr, /mak/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM