Martin Károly Od Vás

V detskom domove majú nové ihrisko

Už pol roka sa majú možnosť deti z Detského domova Maurícius so svojimi kamarátmi hrať na ihrisku v záhrade detského domova, čomu sa všetci veľmi tešia a vo veľkej miere ho využívajú.

Potreba ihriska v detskom domove tu bola od začiatku jeho fungovania, nakoľko v jeho priestoroch, ani v blízkosti nebol vytvorený žiadny priestor pre športové a voľnočasové aktivity detí. Dôvodom bolo prebiehajúce ukončovanie procesu transformácie detského domova na detský domov rodinného typu. Preto sa občianske združenie Permoník, pracujúce pri detskom domove (jeho hlavným poslaním je zabezpečovanie rozvoja záujmovej činnosti vo všetkých oblastiach starostlivosti o deti a mládež so sluchovým a mentálnym postihnutím) rozhodlo pre podanie projektu, ktorým by získalo sumu potrebnú na vytvorenie ihriska.

Cieľom projektu „Ostrov hier“ bolo vybudovanie detského voľnočasového a športového ihriska, ktoré má slúžiť najmä sluchovo a mentálne postihnutým deťom s nariadenou ústavnou starostlivosťou, umiestneným v detskom domove a taktiež ich kamarátom. Projekt bol na jar tohto roku schválený a my sme tak vďaka tomu získali sumu potrebnú na vybudovanie nového, farebného ihriska s preliezačkami, hojdačkami, trampolínou, pieskoviskom…

Deti tak majú možnosť v priestoroch nového ihriska rozvíjať svoju kreativitu pri realizácii rôznych hrových aktivít, rozvíjať športové zručnosti a taktiež rozvíjať sociálne kontakty medzi deťmi s postihnutím a intaktnými deťmi. Hra má tiež pozitívny vplyv na psychiku detí v detskom domove, nakoľko je táto neustále zaťažená ich myšlienkami na rodičov a ich domov, taktiež deti prichádzajú do detského domova emocionálne zranené z dysfunkčného rodinného prostredia.

Realizáciu tohto projektu považujeme tiež za veľmi užitočnú z pohľadu rozvoja kreativity a podpory efektívneho napĺňania každodenného života detí s hendikepom, ktoré majú značne obmedzené možnosti voľnočasových aktivít bez priameho dozoru.

Veríme, že postupne sa bude detské ihrisko rozširovať a vznikne tak priestor, ktorý bude vedieť uspokojiť túžbu po hre a relaxe každému zo 70 detí detského domova a ich kamarátov.

Ďakujeme v mene všetkých detí! Mgr. Zuzana Lamošová a Mgr. Andrea Slažáková

ihrisko mauricius
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM