Správy

Štiavnický klenot ožil: Na tajch Klinger sa vrátila legendárna plaváreň

Plaváreň na Klingeri bola obľúbeným miestom Banskoštiavničanov, ale i návštevníkov historického mesta od polovice 19. storočia.

Ilustračný obrázok k článku Štiavnický klenot ožil: Na tajch Klinger sa vrátila legendárna plaváreň
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Po rokoch sa na tajch Klinger vracia. Prvú etapu návratu rekreačnej atrakcie otvorili vo štvrtok (30. 7.) a symbolické záchranné koleso pomohli hosťom umiestniť rekreanti v historických pásikavých plávacích úboroch.

S myšlienkou opäť vybudovať na Klingeri plaváreň prišiel podpredseda Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Štiavnica Ľudovít Kaník.

Mólo s bazénom a ostrov v strede tajchu

„K návratu plavárne ma inšpirovali škandinávske krajiny a tiež historické fotografie. Keď som ich uvidel, myšlienka zatraktívnenia tajchu podľa dobovej predlohy ma lákala,“ konštatoval Kaník.

Podľa neho plná verzia móla sa bude skladať z deviatich modulov. Spolu bude dlhá 21 metrov a široká takmer päť metrov.

V móle má byť zapustený detský bazén a do vody sa bude zostupovať piatimi rebríkmi. Stred tajchu oživí ukotvený malý ostrov.

„Finálny projekt bude mať hodnotu 70-tisíc eur. Predstavenstvo OOCR Región Štiavnica uvítalo finančnú pomoc od Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Vyčlenila 15 500 eur na realizáciu prvej etapy,“ priblížila Nadežda Babiaková, primátorka Banskej Štiavnice s tým, že rozširovať ho budú postupne podľa dostupných financií.

Krásy máme aj doma

Pri umiestnení móla na tajch pomáhali ozbrojené sily. „Tento projekt ma teší o to viac, že som hrdý Štiavničan,“ poznamenal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), ktorý sa zúčastnil na slávnostnom otvorení plavárne.

„Cestovný ruch stále prežíva ťažké obdobie. Ľuďom chceme ukázať, že to, čo často hľadajú v zahraničí, majú doma. A možno oveľa krajšie, pretože je to naše bohatstvo, história. Verím, že sa táto myšlienka dostane ďaleko za okres Banskej Štiavnice a po návšteve si ľudia povedia, že dovolenka na Slovensku je dobrý nápad,“ dodala Katarína Bruncková, štátna tajomníčka ministerstva dopravy a výstavby, ktoré takisto projekt finančne podporilo.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte Facebook Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM