Správy Samospráva

Sťahovanie do kaštieľa: Tieto dve žiarske inštitúcie sú na rade

Kaštieľ mesto získalo do svojich rúk len nedávno. Primátor Antal hovorí o plánoch s rekonštrukciou aj presune niektorých žiarskych inštitúcií.

Ilustračný obrázok k článku Sťahovanie do kaštieľa: Tieto dve žiarske inštitúcie sú na rade
Zdroj: Dnes24.sk

Galériu Júliusa Považana a pamätnú izbu Štefana Moysesa, ktoré sa aktuálne nachádzajú v žiarskom Mestskom kultúrnom centre, chce samospráva v budúcnosti presťahovať do miestneho kaštieľa, ktorý mesto nedávno získalo do svojho vlastníctva. Primátor Peter Antal načrtol, že tieto plány by sa jej mohlo podariť naplniť už v budúcom roku.

,,V prvom kroku chceme rekonštruovať na kaštieli fasádu, na ktorú budeme žiadať dotáciu z ministerstva kultúry. To je najdôležitejší krok. Od začiatku roka chceme svojpomocne pristúpiť k postupným rekonštrukciám jednotlivých miestností," poznamenal.

Podľa jeho slov má isť najmä o miestnosti, pri ktorých je už v súčasnosti jasné ich budúce využitie, keďže vychádza z ich prirodzenej povahy. Ide napríklad o veľkú sálu, kde len nedávno samospráva uviedla do života novú monografiu o meste.

,,Postupne takýmto spôsobom, krok za krokom, pôjdeme do jednotlivých úprav miestností. Čo sa týka galérie a pamätnej izby, musíme ešte zvážiť, kde to bude najlepšie," podotkol Antal s tým, že by to mohli stihnúť ešte v budúcom roku. Keďže je kaštieľ v užívania schopnom stave, úpravy si nevyžadujú tak veľké prostriedky, aby ich podľa jeho názoru nedokázalo mesto postupne uvoľňovať aj z vlastného rozpočtu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM