Barbara Dallosová Rôzne

Sezóna medvedieho cesnaku v plnom prúde: Kde v okolí Žiaru si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Žiarčania. My sme zisťovali, kam sa ho túto jar vybrali hľadať...

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku v plnom prúde: Kde v okolí Žiaru si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku – ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.

Keď nie v prírode, tak v záhradke

Po obľúbenú bylinku vraj vôbec netreba cestovať ďaleko. Kto vie kde hľadať, zadováži si ju aj v okolí Žiaru. Jaroslav Slašťan, ktorý sa v prírode obklopujúcej Kremnicu cíti ako doma, nám prezradil hneď dve lokality.

,,Poznám dve miesta, kde sa dá nájsť. Obe smerom na Skalku. Prvá je pri pamätníku 2. svetovej vojny, pri odbočke smerom na Krahule a druhá pri takzvanej Dobrej jame. Nejde však o nejaké veľké plochy, hovorím o pár metroch štvorcových," konkretizuje milovník prírody.

Podľa Slašťana sa ale dá medvedí cesnak zadovážiť i omnoho jednoduchšie. ,,Ja som si ho zasadil aj v záhradke. Nie je veľký problém ho vypestovať, potrebuje len vlhko a polotieň," odporúča obľubovateľom aromatickej pochúťky.

Obohatiť svoju záhradku sa obľúbenou rastlinkou rozhodli aj členky členky OZ RAK a klubu Včielka z Dolnej Trnávky. Tie sa starajú o bylinkovú záhradku na konci obce. ,,Medvedí cesnak sme si zasadili, myslím, že v blízkom okolí ani voľne nerastie. Najbližšie miesto o ktorom viem ja, je pri Tekovskej Breznici," hovorí Eva Hurtíková z klubu Včielka.

Hľadajú ho už tretí rok

Menšie šťastie pri hľadaní mala naša čitateľka Ema. Tá po medveďom cesnaku v prírode vraj pátra už tretí rok, i túto jar si ho ale musela zadovážiť v supermarkete. ,,Mal by rásť pri vode, skôr v tieni a na teplejšom mieste. My s rodinou každý rok hľadáme počas prechádzok v Štiavnických lesoch, no márne. Je veľmi zdravý, viem že aj zvieratá, napríklad srnky, ho papajú po zime ako detox," vysvetľuje Ema.

Hoci medvedí cesnak si napriek úsiliu musela nakoniec zadovážiť v supermarkete, na mliečnu polievku s ním nedá dopustiť: ,,Ide tam smotana na šľahanie, pór, zemiaky a ten cesnak celkom nakoniec, aby nestratil detoxikačné látky. Alebo si ho dám len taký čerstvý na chlebík," hovorí o dobrotách z voňavej bylinky.

Prečítajte si Ďalšie tipy na chutné a zdravé recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou práve medvedí cesnak.

Viete aj vy o nejakej lokalite v okolí Žiaru, kde tento zdravý zázrak rastie? Dajte nám vedieť na našom facebooku alebo píšte na dallosova@global24.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM