Barbara Dallosová Rôzne Správy

Pútavý príbeh zo Žiaru: Legendárny lekár, ktorého život ukončila strašná udalosť

Naše mesto sa pretínalo s nejedným zaujímavým životným príbehom. Jeden z nich ukončila tragédia, od ktorej onedlho uplynie 40 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Pútavý príbeh zo Žiaru: Legendárny lekár, ktorého život ukončila strašná udalosť
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Žiar nad Hronom je a bol dejiskom mnohých príbehov. Medzi tie najvýraznejšie patrí aj osud uznávaného lekára, MUDr. Jána Straku (†64). Chlapec z chudobnej rodiny, ktorý sa vypracoval na uznávaného odborníka, bojoval v povstaní, stál pri zrode žiarskej nemocnice a umrel za mimoriadne smutných okolností… V Žiari sa na primára Straku spomína dodnes.

Obľúbený u pacientiek

Ako opisuje kronika mesta Žiar nad Hronom, Ján Straka sa narodil v chudobnej rodine v Kláštore pod Znievom pri Martine v roku 1913. Mal tri sestry, jeho otec odišiel za prácou do Ameriky, no už nikdy sa nevrátil. Mladý Ján Straka promoval na Lekárskej fakulte UK v Bratislave. Kým ho osud zavial do Žiaru nad Hronom, pracoval v Martine, kde získal vzťah k ženskému lekárstvu. Neskôr pôsobil v Leviciach poslednou zastávkou pred Žiarom bola nemocnica v Banskej Štiavnici.

Počas svojej odbornej kariéry sa venoval starostlivosti o ženu, matku a novorodenca a znižovaniu ich úmrtnosti. Zaoberal sa tiež včasným vyhľadávaním zhubných ochorení u žien a bol uznávaným operatérom a kvalifikovaným pôrodníkom. Ako spomína kronika, primár Straka bol obľúbený a vyhľadávaný nielen pre svoju profesionalitu, ale aj pre ľudský prístup k pacientkam.

Rodinná tragédia

,,Popri práci v Banskej Štiavnici Ján Straka pomáhal budovať novú nemocnicu v Žiari nad Hronom, kde v roku 1963 prevzal primariát Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a funkciu okresného odborníka," opisuje záznam v kronike príchod Jána Straku do nášho mesta.

Kronika naznačuje i niečo o osobnom živote známeho lekára. Málokto vie, že Ján Straka sa aktívne sa zúčastnil aj Slovenského národného povstania. Podľa zápisov mal okrem svojej práce aj mnoho koníčkov. Bol vášnivým rybárom a poľovníkom, hral volejbal a s rodinou rád relaxoval na chate pri jazere Počúvadlo.

S manželkou, očnou lekárkou, vychovali štyroch synov. Príbeh výraznej žiarskej osobnosti ukončila 26. marca v roku 1977 tragická autonehoda. O život v tento smutný deň prišli okrem Jána Straku i jeho najmladší syn a vnuk.

Žiar nezabudol

Nástupcom Jána Straku sa stal jeho odchovanec MUDr. Karol Berndt. Hoci od tragickej nehody uplynie onedlho už 40 rokov, v Žiari nad Hronom sa na známeho lekára nezabúda.

Každoročne sa v našom meste schádzajú lekári z celého Slovenska na takzvaných Dňoch primára Straku. Podujatie je v prvom rade odbornou konferenciou s prednáškami na tému starostlivosti o ženu, matku a dieťa, zároveň je však spomienkou na Jána Straku, ktorý jej prepožičal svoje meno.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM