Jozef Sliacky Kultúra

Priaznivci Pustého hradu so svojou žiadosťou neuspeli

Chatku na Pustom hrade, ktorú vybudovali v roku 2001 pre potreby archeologického výskumu, budú musieť odstrániť do konca budúceho roka.

Poslanci Mestského zastupiteľstva vo Zvolene sa na svojom pondelňajšom zasadnutí znova zaoberali aj otázku odstránenia chatky na hornom Pustom hrade. Ako sme vás už pred časom informovali, túto chatku postavili pred deviatimi rokmi členovia občianskeho združenia Priaznivci Pustého hradu za pomoci Mesta Zvolen a sponzorov. Keďže sa archeologický výskum pred rokom presunul z horného na dolný hrad, chatka stratila svoje pôvodné opodstatnenie. Navyše po odlesnení temena hradného vrchu sa stala z ďaleka viditeľnou, čo nezapadá do obrazu hradu.

Pustohradní rytieri (členovia spomínaného občianskeho združenia) sa obrátili na Mestský úrad vo Zvolene so žiadosťou o zmene stavby z dočasnej na trvalú s tým, že bude slúžiť ako informačné stredisko pre návštevníkov Pustého hradu, kde si budú môcť kúpiť rôzne suveníry, informačné a propagačné materiály a drobné občerstvenie.

Odbor územného plánovania Mesta Zvolen vydal záväzné stanovisko, ktoré rytierov určite nepotešilo. So zmenou bývalej archeologickej základne na informačný kiosk nesúhlasí, keďže stavba svojím umiestnením i architektonickým riešením nie je v súlade s územným plánom mesta. „Rozvoj turistickej vybavenosti (informačné centrum, občerstvovacie zariadenia) je potrebné budovať koncepčne, v lokalitách Haputka, Červený medokýš, sedlo, tak ako určuje ÚPNM Zvolen. Ide o lokality, kde objekty vybavenosti nebudú narúšať pôsobenie odkrytých archeologických nálezov,“ píše sa v odôvodnení.

Vlastne podľa pôvodného rozhodnutia mala chatka slúžiť len do konca roka 2005, teda už päť rokov „nadsluhuje“. Primátor mesta Miroslav Kusein podpísal zároveň súhlas s tým, aby chatka zostala na svojom pôvodnom mieste do konca budúceho roka. „V roku 2010 zabezpečuje Mesto Zvolen spracovanie prevádzkového a návštevného poriadku kultúrnej a historickej pamiatky Pustý hrad Zvolen, zabezpečuje prípravnú a povoľovaciu činnosť pre výstavbu turisticko – informačného centra v lokalite Haputka, s predpokladom realizácie v roku 2011, zabezpečuje projekčné riešenie mobiliáru na hornom hrade. V prípade uskutočnenia týchto aktivít bude v lokalite Pustý hrad vyvíjaná stavebná činnosť, pri ktorej odporúčam odstrániť aj predmetný zrubový objekt,“ píše primátor v odôvodnení tohto rozhodnutia.

Postup odboru územného plánovania a primátora mesta odsúhlasili aj poslanci mestského zastupiteľstva, hoci iba tesnou väčšinou, keď boli šiesti za, piati proti a až osem sa zdržalo hlasovania. Ďalší šiesti poslanci neboli na zasadnutí prítomní.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM