Barbara Dallosová Rôzne Správy

Práca pani Alice zaujala odborníkov: V dedinke pri Žiari sú na ňu pyšní

Obec sa teší z uznania na celoslovenskej súťaži. Za úspechom stojí dlhoročná práca miestnej seniorky.

Ilustračný obrázok k článku Práca pani Alice zaujala odborníkov: V dedinke pri Žiari sú na ňu pyšní
7
Galéria
Zdroj: František Kovár

Stará Kremnička sa môže pochváliť naozaj podrobnými a dôslednými zápismi v archívoch a tiež bohatou fotodokumentáciou. Obecná kronika sa dočkala uznania aj od odborníkov.

Kroniku v obci už roky vedie dôchodkyňa Alica Vankuličová. Svojskej seniorke neunikne nič čo sa v obci mihne a mnohé udalosti má nielen dôsledne zapísané v kronike, ale i vo vlastnej pamäti.

Kronika z Kremničky zaujala

Kronika Starej Kremničky sa uchádzala o titul v súťaži Slovenská kronika 2016. Ešte v lete kronika zabodovala v regionálnom kole, teraz čakala na konečný výsledok na slávnostnom vyhlásení v Slovenskej národnej knižnici v Martine. Tam sa zišlo vyše 80 kronikárov, autorov monografií a zástupcov obcí a miest zo všetkých regiónov.

V kategórii Obec nad 1000 obyvateľov získala kronika Starej Kremničky a jej kronikárka, pani Vankuličová, čestné uznanie. Vyhlásenia výsledkov sa zúčastnil aj starosta obce Stanislav Rigo.

Víťazstvo aj do Žarnovice

V deviatom ročníku súťaže päťčlenná odborná porota posudzovala 29 kroník a 114 monografií. Jednými z hlavných kritérií pri hodnotení boli dodržiavanie zásad platných pre písanie kroník a v prípade monografií uvádzanie zdrojov, kvalita poznámkového aparátu, jazyková úroveň.

Kroniky a monografie sa hodnotili v niekoľkých kategóriách. Medzi víťazmi máme ešte jedného zástupcu z regiónu. Cenu v kategória Kronika mesta a mesta a mestskej časti si odniesla kronika zo susedného okresu, z mesta Žarnovica.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM