Martin Károly Kultúra

Po Vartičke nezostala v Žiari ani stopa

O Vartičke sa nedá povedať, že to bola slávna stavba, určite to však bolo zaujímavé miesto pre stretávanie sa ľudí, jednoducho „Hostinec“ pri dopravných križovatkách dopravných ciest tej doby lákajúci svojich zákazníkov na ozajstné kľudné posedenie.

Samotné slovo, ale hlavne lokalita Vartička je určite staršieho dátumu a asi vznikla na stráženie a vyberanie mýta na moste, alebo prechode cez rieku Hron. Mohol to byť aj hostinec v prístave pre pltiarov a vôbec pre pltiarský prístav. Nebudem sa však touto témou viac zaoberať lebo nemáme na to dosť historických podkladov.

V kronike nášho mesta je však zaznamenané volebné zhromaždenie poslanca za svätokrížsky obvod Štefana Tiszu, po slovensky síce nevedel, ale voličom dal 100 zlatých. Ako hostinec slúžila Vartička až do roku 1944 a teda obsadenia Sv: Kríža nemeckou armádou, keď ju ustupujúca Slovenská armáda spolu s už spomínaným mostom cez Hron zdemolovala. Priložené fotografie hovoria o tejto udalosti.

Dlhšie vydržala na Vartičke socha Sv. Jána Nepomuckého, ktorá tu bola vybudovaná, ako patróna nad povodňami.Aj v našom regióne sú sochy tohto svätca a v mnohých prípadoch poznačené dramatickými osudmi. Tak je tomu aj v Žiari nad Hronom. Socha Sv. Jána stála pôvodne pri spomínanej Vartičke, teda na križovatke rieky Hron a štátnej cesty, niekoľko metrov pred železničnou stanicou. Tu medzi dvoma lipami bolo jej pôvodné miesto, na ktoré bola umiestnená bola rímsko-katolíckým biskupom Belanským. V roku 1956 pri protipovodňových úpravách Hrona, ktoré boli realizované na ochranu novo vybudovanej hlinikárne sa rozhodlo o premiestnení sochy. Hron sa vyrovnal zo svojich meandrov a bol skrátený o 2300 metrov. Tejto úprave musela ustúpiť aj socha Svätého Jána Nepomuckého, jednoducho bola rozobratá a uložená vo farskej záhrade. Môžeme len hádať prečo sa tejto soche nenašlo miesto pri rieke Hron, s vysokou pravdepodobnosťou sa takéto riešenie najlepšie hodilo vtedajšej vrchnosti. Socha bola v minulosti svedkom náboženského obradu. Viac ako 100 rokov sa v máji konala pobožnosť s procesiou k tejto soche na Vartičku. Posledná sa konala v roku 1944.

Vzorne rozobratá socha ležalo dosť dlho v spomínanej farskej záhrade až sa na jej opravu a znovu postavenie podujal Ján Hrmo občan Horných Opatoviec. Neskorobaroková socha Sv. Jána Nepomuckého stojí pri rímsko-katolíckom kostole do dnešných čias a vidieť na nej, že to nemala v minulosti ľahké.

Vartička tak ako nám ju predstavuje fotografia sa už nikdy neobnovila,. Zachovalo sa však pomenovanie miestnej časti Žiaru nad Hronom.

**Richard Kafka **

Varticka II
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM