Rôzne Správy

Po dedine chodila s husľami a šmirákom: Zo zápiskov Rozálie je unikátny spevník, FOTO

Učiteľka Rozália zozbierala piesne z neďalekej obce doslova za pochodu. Vďaka jej dcére a miestnemu dôchodcovi je z jej práce zaujímavá publikácia.

Ilustračný obrázok k článku Po dedine chodila s husľami a šmirákom: Zo zápiskov Rozálie je unikátny spevník, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

Aktívni seniori z obce Brehy si na svoje konto pripísali ďalšiu zaujímavú publikáciu. V uplynulých dňoch vydali Spevník ľudových piesní Rozálie Michalcovej s názvom Nad Brehami jasní mesiac zvečera vichoďí… Kniha obsahuje celkom 525 ľudových piesní Tekovského regiónu, ktoré v rokoch 1930 až 1960 zozbierala učiteľka Rozália Michalcová.

Piesne zozbierané na šmiráku

,,Moja mama Rozália Michalcová zbierala po dedine piesne, čo spievali starí ľudia. Chodila s husľami, písala si to na šmirák a potom doma prepisovala," priblížila Anna Lizáková, ktorá spolu s Antonom Stašovom knihu zostavila. Piesne posielala do vtedajšieho Československého rozhlasu, Slovenskej akadémie vied či Matice Slovenskej, ktoré ich dodnes dokumentujú.

Po rokoch sa Lizáková rozhodla obetavú prácu svojej mamy zavŕšiť vydaním spevníka. Na začiatku bol zoznam viac ako 500 piesní, notové záznamy však chýbali. Ich kompletné znenie tak museli zostavovatelia prácne zháňať. Po určitom čase sa im podarilo získať viac ako 100 piesní zo Slovenského rozhlasu Bratislava a z hudobného odboru Slovenskej akadémie vied celkom 404 piesní.

Nechýba nepísaná hymna miestnych

Piesne sú zaznamenané v pôvodnom znení a rozdelené sú podľa druhu do viacerých skupín, ako napríklad žartovné, vojenské, svadobné a podobne. Zachytené sú v rôznych rokoch aj s menami ľudí, ktorí piesne spievali. Rozália Michalcová je sama autorkou niekoľkých z nich, ako napríklad Jaj, mamička, zľe robíťe či Kupujťe mľiečničke. Tá je podľa Lizákovej dokonca akousi nepísanou hymnou Brežanov.

Na knihu získali zostavovatelia dotáciu z Banskobystrického samosprávneho kraja vo výške 400 eur a obce Brehy vo výške 1100 eur. Výťažok z jej predaja chcú seniori použiť na financovanie ďalšej publikácie. Anton Stašov priblížil, že jej podkladom bude bohatá zbierka rukopisov a iných faktografických údajov o dejinách a zvykoch tejto hrnčiarskej obce.

Cena in memoriam

Počin dvojice seniorov si všimlo aj Centrum dobrovoľníctva, ktoré každoročne udeľuje ocenenia Srdce na dlani. V decembri minulého roka udelili ocenenie v kategórii Dobrovoľníctvo v kultúre a umení aj Rozálii Michalcovej (in memoriam).

Rozália Michalcová bola činorodá žena, o čom svedčia aj jej zápisky a spomienky o histórii obce. Tie pred rokmi zhrnuli do publikácie s názvom Brehy – hrnčiarska obec, zvyky, piesne a história. Kniha vznikla na základe poznámok a výskumu, ktoré autorka zapísala v rokoch 1950 až 1960. O jej vydanie sa pričinila práve Anna Lizáková, ktorá pri písaní zachovala pôvodný jazykový štýl toho obdobia. Publikácia zachytáva bežné, ale aj výnimočné momenty zo života Brežanov, tradície, ktoré v tejto súvislosti udržiavali.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM