Barbara Dallosová Správy

Päťeurových pokút ubúda: Koľko platia Žiarčania mestským za svoje prehrešky?

Pokutovanie je medzi obyvateľmi nepopulárne, no i to je práca mestských policajtov. Koľko peňazí vybrali na pokutách za rok?

Ilustračný obrázok k článku Päťeurových pokút ubúda: Koľko platia Žiarčania mestským za svoje prehrešky?
Zdroj: Dnes24.sk

Príslušníci Mestskej polície (MsP) dohliadajú na poriadok a bezpečnosť v žiarskych uliciach každý deň v roku. K ich práci patrí aj nepopulárne rozdávanie pokút. Čo všetko riešili mestskí policajti za uplynulý rok, prezrádza Správa o činnosti MsP, ktorú dostali na stôl žiarski poslanci na ostatnom rokovaní (25.4.).

Ako v správe uvádza náčleník žiarskej MsP Róbert Šiška, za celý rok policajti prejednali na mieste v blokovom konaní 953 priestupkov v úhrnnej hodnote 12 980 eur.

Výška uložených pokút sa pritom oproti starším číslam pohla. Ako vysvetľuje správa, v priebehu rokov klesal podiel päťeurových pokút, najvýraznejšie v r. 2017 a 2018, a naopak, výraznejšie rástol podiel pokút vo výške desať eur, ktorý sa v uplynulom roku stabilizoval na úrovni 57% celkového objemu blokových pokút.

,,Kým v rokoch 2010 až 2013 najvyššie udeľované pokuty prakticky končili na úrovni 30 eur, v rokoch 2014 až 2018 bola využívaná celá škála zákonných možností, čo sa prejavilo zmenou štruktúry a väčšej pestrosti nominálnych hodnôt udeľovaných blokových pokút," uvádza náčelník s tým, že evidentný je najmä výrazný nárast pokút vo výške 30 eur. V roku 2017 ich MsP UDELILA 31, V ROKU 2018 už rovných 60.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM