Barbara Dallosová Rôzne Správy

Najväčšie trópy v Žiari za posledné roky: Padne rekord?

Ortuť v teplomeroch stúpa čoraz vyššie a varovný prst dvíhajú aj meteorológovia. Tipli by ste, kedy sme za posledných 15 rokov v Žiari zažili najukrutnejšiu horúčavu?

Ilustračný obrázok k článku Najväčšie trópy v Žiari za posledné roky: Padne rekord?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Teploty tancujú nad tridsiatkou už niekoľko dní. Betónové mesto je rozpálené a Žiarčania hľadajú tiene stromov, ženú sa k vode, alebo radšej ani nevystrčia nos z domu. Ako prehovorili záznamy z mestskej kroniky, rozhodne to nie je prvý raz, čo na mesto udreli poriadne trópy.

Pekelný augustový deň

V každom lete sa našiel týždeň, kedy teploty niekoľko dní vyskakovali nad tridsiatku. Najvyššie teploty v roku pripadli v mnohých prípadoch na júl, ako napríklad najteplejší deň v roku v roku 2002 – 34 °C (10. júla), v roku 2003 – 35,3 ºC (1. júla), v roku 2004 – 32,5 ºC (22. júla), v roku 2006 – 35 °C (21. júla), 2009 – 35 °C (13. júla) a.t.ď.

Najvyššie za 15 rokov vystrelila teplota podľa záznamov v roku 2013. Kronika opisuje mimoriadne silné júlové horúčavy s výrazným deficitom zrážok. Skutočné peklo ale prišlo až v auguste. 8. augusta 2013 bola v meste nameraná teplota 37,6°C. Ako uvádza kronika, vo vlne horúčav v roku 2013 sa teplota nad 37°C dostala až trikrát.

Trópy nás čakajú aj v týchto dňoch

Doterajšie rekordy môžu prepísať aj nasledujúci dni. Pred vysokými teplotami varujú odborníci zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ). Pre okres Žiar nad Hronom platí vo štvrtok (3.8.) aj v piatok (4.8.) odpoludnia výstraha druhého stupňa.

Pred najväčším výpekom meteorológovia vystríhajú práve v piatok. Výstraha platí od jednej poobede do šiestej večer. ,,V okrese Žiar nad Hronom sa očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 35 – 36 °C. Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov," píše sa na webe SHMÚ.

Ako dodávajú odborníci, uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM