Jakub Tílesch Rôzne

Nadačný fond Slovak Telekom vyhlasuje nové grantové kolo

So začiatkom školského roka otvára Nadačný fond Slovak Telekom pri Nadácii Intenda už tretíkrát grantové kolo na podporu inovácií vo vzdelávaní. Prichádza s novým zámerom podporiť projekty rozvíjajúce čitateľskú gramotnosť a kritické myslenie žiakov

Navrhnuté projekty by mali viesť mladých ľudí k rozširovaniu ich všeobecného prehľadu o spoločnosti prostredníctvom práce s textom s využitím moderných technológií. Aktívni a tvoriví učitelia základných i stredných škôl a tiež mimovládne neziskové organizácie, ktorých poslaním je zvyšovať kvalitu vzdelávania v tradičnej slovenskej škole, môžu posielať žiadosti o grant do 14. októbra 2011.

Prihlásené projekty bude hodnotiť expertná komisia zložená z nezávislých odborníkov pôsobiacich v oblasti vzdelávania. Medzi najinovatívnejšie projekty rozdelí celkovú sumu 40 000 €. Maximálna výška podpory pre jeden projekt je 4 000 €.

V predošlých grantových kolách sa program zameriaval prednostne na rozvoj dostupnosti informačných a komunikačných technológií na školách. V súčasnosti sú moderné technológie na školách prístupné a deti i mladí ľudia sú zručnejší ich využívať. Nové nastavenie grantového programu Nadačného fondu Slovak Telekom pri Nadácii Intenda sa snaží reflektovať aktuálne problémy a potreby vzdelávania na Slovensku. Štatistiky ukazujú, že deti majú problém porozumieť zmyslu prečítaného textu, vyvodzovať z neho závery či hľadať súvislosti.

Slovenskí žiaci bez problémov pochopia a zreprodukujú jednoduché príbehy, návody či príkazy, nerozumejú však zložitejším textom, ktoré od nich vyžadujú vlastný úsudok. Podľa medzinárodnej štúdie PISA 2009 (uskutočňuje sa v trojročných cykloch a poskytuje údaje o vedomostiach a zručnostiach 15-ročných žiakov zúčastnených krajín) iba štvrtina slovenských deviatakov dokáže zhodnotiť význam prečítanej informácie. Celkovo sa Slovensko v hodnotení funkčnej gramotnosti detí do 15 rokov umiestnilo na 23. mieste a detí do 10 rokov na 26. mieste z 30 krajín OECD.

Podmienky prihlasovania: Podmienky grantového programu, príklady projektových aktivít a formulár žiadosti o grant nájdu záujemcovia na webových stránkach [link=http://www­.fondst.sk/pod­pora-inovacii-vo-vzdelavani]Na­dačného fondu Slovak Telekom[/link] a sú tiež k dispozícii v Nadácii Intenda (telefonický kontakt: 02/57 297 902, e-mail: fondst@intenda.sk).

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM